(Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
annonse
annonse

Kvinner i Russland er i dag utestengt fra 456 yrker, som anses å være fysisk krevende eller skadelige for reproduktiv helse.

Men nå er forbudslisten moden for gjennomgang, ifølge landets arbeidsdepartement. Dette melder The Moscow Times.

Arv fra Sovjet

annonse

Listen over yrker som har forbud mot eller sterke begrensninger for kvinner, stammer fra Sovjetunionen, og ble innført i 1974 for å ivareta kvinners sikkerhet og reproduktive helse.

Gjennom hele Sovjetunionens levetid var befolkningstallet et sentralt tema som følge av demografiske kriser som hungersnød, krig og politisk terror. Kvinner ble dermed ansett som viktigere for fødselsratene enn som arbeidskraft i utsatte yrker.

Listen ble sist stadfestet for nitten år siden av president Vladimir Putin. Kvinner er blant annet utestengt fra gruvedrift, anleggsbransje og tyngre metallarbeid.

annonse

350 yrkesforbud sløyfes

Nå er forbudslisten moden for gjennomgang, ifølge Russlands arbeidsdepartement, som har fremmet forslag om å kutte antallet forbud fra 456 til rundt 98.

Regelendringen forventes å tre i kraft 1. januar 2021.

Les også: Russland vil ha økt innvandring, deler ut 10 millioner statsborgerskap

Dermed kan kvinner se frem til å jobbe som truck- og togfører, samt i over 350 andre yrker. De vil dessuten kunne tjenestegjøre i marinen.

Ikke frislipp

annonse

Forbudene opprettholdes imidlertid for noen yrker. Dette gjelder særlig yrker som krever tunge løft, blant annet brannslukning og flyreparasjon.

Kjønnsbaserte yrkesforbud er flere ganger blitt prøvd for retten, oftest uten å få medhold.

Les også: Migrantvoldtekt utløser protester i Sibir

Russlands offentlige sektor domineres i dag av kvinner, hvor de utgjør over to tredjedeler av alle ansatte. De tjener i snitt 30 prosent mindre enn menn gjør.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon