Italias statsminister Giuseppe Conte deltok denne uka på G7-møtet i Frankrike. Men regjeringskoalisjonen han ledet har kollapset. Femstjernersbevegelsen krever nå at han får fortsette i et nytt samarbeid med sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD). Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB scanpix.
annonse
annonse

Italias sosialdemokrater godtar at Giuseppe Conte fortsetter som statsminister, ifølge lokale medier. Dermed fjernes et viktig hinder i forhandlingene med M5S.

Populistpartiet Femstjernersbevegelsen (M5S) og sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD) forhandler om å danne en ny koalisjonsregjering i Italia. Det skjer etter at samarbeidet mellom M5S det ytre høyrepartiet Ligaen brøt sammen sist uke.

M5S truet tirsdag med å avbryte forhandlingene dersom ikke PD går med på å la Giuseppe Conte fortsette som statsminister i den nye koalisjonen. Senere samme dag sa PDs parlamentariske gruppeleder Graziano Delrio til nyhetsbyråene Ansa og Adnkronos at sosialdemokratene ikke vil legge ned veto mot Conte.

annonse

Kilder i PD er i italienske medier sitert på at striden i forhandlingene i realiteten skyldes M5S-lederens personlige ambisjoner. Luigi Di Maio krever nemlig å få både posten som visestatsminister og innenriksminister i en ny koalisjon, heter det.

Utestenges Salvini?

En ny koalisjon mellom de to partiene vil stenge Ligaen og dens kontroversielle leder Matteo Salvini ute fra makten. Salvini er i dag visestatsminister og innenriksminister. Salvini utløste selv den pågående politiske krisen i begynnelsen av august ved å varsle at Ligaen ville ut av regjeringskoalisjonen, samtidig som han tok til orde for nyvalg.

Dersom M5S og PD ikke blir enige, ansees et nyvalg som eneste alternativ. Meningsmålinger tyder på at Ligaen vil gå seirende ut av et slikt valg.

Det er president Sergio Mattarella som må avgjøre om det skal innsettes en ny regjering eller om det skal utlyses nyvalg. Han har gitt partiene frist til onsdag med å avlegge rapport.

annonse
Trump-støtte

55 år gamle Conte var jussprofessor uten politisk erfaring før han ble hentet inn som kompromisskandidat til å lede den italienske koalisjonsregjeringen som ble stablet på beina i juni i fjor.

Tirsdag kommenterte USAs president Donald Trump indirekte den politiske krisen i Italia på Twitter, hvor han skrev at Conte forhåpentligvis blir sittende.

– Det begynner å se bra ut for den høyt respekterte statsministeren i den italienske republikken, Giuseppe Conte. Representerte Italia på mektig vis på G7, tvitrer Trump, som kaller Conte «svært talentfull».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon