Italias innenriksminister Matteo Salvini. Foto: REUTERS/Lisi Niesner/File Photo/File Photo
annonse
annonse

Femstjernersbevegelsen (M5S) i Italia sier de er enige med sosialdemokratiske PD om å danne ny regjering. Giuseppe Conte får fortsette som statsminister.

– I dag fortalte vi republikkens president at det er politisk enighet med Det demokratiske parti (PD) om at Giuseppe Conte kan få nytt mandat som statsminister, sier M5S’ leder Luigi Di Maio.

Han sier også at han har avslått et tilbud fra Ligaen om å bli statsminister selv – dersom han gikk med på å fortsatte regjeringssamarbeidet mellom Ligaen og M5S.

annonse
– Ny erfaring

Uttalelsen fra Di Maio onsdag kveld er i tråd med signaler som er kommet fra regjeringssamtalene mellom M5S og PD i løpet av dagen.

PD-leder Nicola Zingaretti har selv bekreftet at hans parti godtar Femstjernersbevegelsens ønske om hvem som bør lede den nye regjeringen.

– Vi elsker Italia og mener det er verdt å prøve denne nye erfaringen, sa Zingaretti etter et møte med president Sergio Mattarella.

annonse

Italia har svært stor utenlandsgjeld, og rentene på italienske statsobligasjoner falt onsdag idet M5S og PD nærmet seg enighet.

Var bitre fiender

PD og den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) var bitre fiender bare for noen uker siden. Men partiene ble nærmest tvunget til å samarbeide etter at koalisjonsregjeringen mellom M5S og den sterkt høyreorienterte Ligaen kollapset.

– I kveld vil vi ha navnet klart på statsministerkandidaten. Det vil bli en del arbeid å gjøre etter det. Vi har fremdeles en lang vei å gå, sa PDs parlamentariske leder Graziano Delrio tidligere onsdag.

Alternativet til regjeringssamarbeid mellom M5S og PD ville trolig vært nyvalg. Meningsmålinger tyder på at et valg nå ville blitt vunnet av Ligaen under ledelse av innenriksminister Matteo Salvini.

Redningsskip i Middelhavet

Salvini er i dag visestatsminister og innenriksminister. Han utløste selv den pågående politiske krisen i begynnelsen av august ved å varsle at Ligaen ville ut av regjeringskoalisjonen, samtidig som han tok til orde for nyvalg.

I løpet av sommeren har Salvini også markert seg med å nekte skip som har reddet migranter i Middelhavet, å gå til havn i Italia.

Selv om PD og M5S nå er enige om å samarbeide, må prosjektet godkjennes av M5S-tilhengere i en nettbasert avstemning.

Og hvis den politiske avstanden blir for stor og regjeringspartnerne etter hvert må kast inn håndkleet, kan nyvalg igjen bli et aktuelt alternativ – noe som kan gi Salvini en ny mulighet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon