Moskva. Illustrasonsbilde. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .

Et bakeri i byen Kemerovo i Sibir hengte tidligere i år opp et skilt med påskriften «Sopere ikke tillatt».

annonse

Nå er medeieren dømt for å oppildne til hat mot homofile. Dette melder The Moscow Times.

«Sopere ikke tillatt»

I februar 2019 åpnet brødrene Ipatov et bakeri med utsalg i Kemerovo. Byen har litt over 500 000 innbyggere, og er administrasjonssenter i Kemerovo oblast i Sibir.

Forretningsideen var å tilby økologisk produserte brød, honning med mer basert på tradisjonelle russiske oppskrifter.

Størst oppmerksomhet fikk bakeriet imidlertid for sine utfall mot homoseksuelle. I lokalet hang det nemlig et skilt med påskriften «Sopere ikke tillatt», foruten andre ytringer om «sodomitter».

Ydmyker homoseksuelle

Medeier Anton Ipatov ble satt under tiltale i medhold av paragraf 282 i Russlands straffelov. Paragrafen forbyr å oppildne til hat mellom folk, raser og religioner.

Les også: Russisk feminist tiltalt for hat mot menn

Nå er Ipatov dømt for oppildning til hat ved å henge opp de skriftlige meldingene. Skiltet ydmyker homoseksuelle som gruppe, mener dommeren, og føyer til at det kan påvirke folks holdninger til homoseksuelle i negativ retning.

Ipatov må punge ut med 10 000 rubler, vel 1 350 norske kroner. Det er uklart om dommen ankes eller er rettskraftig.

Ikke propaganda

Russisk lov forbyr såkalt homoseksuell propaganda rettet mot mindreårige. Homoseksualitet er i seg selv fullt lovlig.

I retten forsvarte Ipatov seg med at ikke-heteroseksuelle personers tilstedeværelse i hans bakeriutsalg kunne «påvirke» hans barn.

Les også: Protesterer mot yoga i russiske fengsler, kan skape homofili

Argumentet overbeviste imidlertid ikke dommeren, som legger til grunn at kundene i hovedsak hverken er mindreårige eller homoseksuelle og at det dermed ikke foreligger propaganda.

Også i storbyer

En liknende sak fant sted i storbyen St. Petersburg i 2017. Der hengte bakerieier German Sterligov opp et skilt som i krasse vendinger avviste homoseksuelle som kunder.

Sterligov fikk imidlertid påtalemyndighetene på nakken, som beordret ham til å fjerne skiltet og gi homoseksuelle adgang på linje med andre borgere.

Les også: Migrantvoldtekt utløser protester i Sibir

I multietniske og -religiøse Russland anstrenger myndighetene seg for å bevare landets indre samhold, og ser ublidt på handlinger som kan skape sosial splittelse.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.