Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan inspiserer Sukhoi Su-57 – et femte generasjons jagerfly – under MAKS-2019 International Aviation and Space Salon i Zhukovsky utenfor Moskva, Russland, 27. august 2019. Maxim Shipenkov / Pool via REUTERS
annonse
annonse

Putin viste frem det høyteknologiske russiske femtegenerasjons stealthjagerflyet Su-57 til Erdogan, under et statsbesøk i Russland av den tyrkiske presidenten på tirsdag.

Ifølge Military.com, fant episoden sted under MAKS-flyshowet i utkanten av Moskva, da statslederne beundret kapasitetene til Russlands mest avanserte militære fly. Da statslederne inspiserte et Su-57 jagerfly som var stasjonert på bakken, skal Erdogan ha spurt Putin om hvorvidt det var til salgs.

Til det, skal Putin ha svart «Ja, du kan kjøpe det.»

annonse

Tyrkia ble utestengt fra å kjøpe det amerikanske femtegenerasjons jagerflyet F-35 tidligere i år, på grunn av det tyrkiske militærets avskaffelse av det russiske antiluftvernsystemet S-400.

Syria

Ved siden av å diskutere våpensalg, holdt Putin og Erdogan samtaler om situasjonen i Syria, hvor russisk-støttede regjeringsstyrker fortsetter offensiven mot tyrkisk-støttede jihadistiske og islamistiske opprørere i Idlib-provinsen nordøst i landet.

annonse

Mens Russland og Assad-regimet kaller det en antiterroroperasjon, sier Erdogan at offensiven «regner død», og krever at den stopper.

Les også: Russland med video som viser en nyutviklet høyteknologisk «bomberdrone»

– Det er uakseptabelt at Assad-regimet dreper sivile fra luften og fra bakken under påskudd av å bekjempe terrorisme, sa han.

Putin svarte at han forstår Tyrkias sikkerhetsbekymringer, men la også til at Idlib ikke kan fungere som et tilfluktssted for militante, og en base for å sette i gang nye terrorangrep i Syria.

Venner

Men til tross for forskjellene, understreket begge presidentene deres delte interesse for å stabilisere Nord-Syria og lovet å respektere gjensidige sikkerhetsinteresser.

annonse

Stemningen mellom Putin og Erdogan var svært positiv, og de to presidentene kalte hverandre blant annet «kjære venn» under seansen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon