Matteo Salvini. Foto: REUTERS/Remo Casilli
annonse
Italias president Serigo Mattarelle har gitt statsminister Giuseppe Conte mandat til å få på plass en ny regjering.
annonse

Det opplyser en talsmann for presidenten.

Det er ventet at Conte vil bli gitt noen dager til politiske samtaler for å sikre et levedyktig flertall i landets nasjonalforsamling etter at Femstjernersbevegelsen og sosialdemokratiske PD ble enige om å samarbeide i en ny koalisjon.

Conte skal også plukke ut regjeringsmedlemmer som han vil ha med seg i regjeringen.

annonse

Bakgrunnen for den politiske krisen i Italia er at innenriksminister Matteo Salvini fra det høyrepopulistiske partiet Ligaen tidligere i august varslet at han ville ut av regjeringskoalisjonen han dannet sammen med Femstjernersbevegelsen i fjor.

Hvis ikke Femstjernersbevegelsen og PD hadde blitt enige om en ny koalisjon, hadde nyvalg vært eneste alternativ, med Ligaen som klar favoritt på gallupen.

Onsdag informerte leder Luigi Di Maio i Femstjernersbevegelsen landets president om at de hadde blitt enige med PD om at Conte skulle få klarsignal til å fortsette som statsminister.

De to partiene som nå er enige om regjeringsspørsmålet, har tidligere vært uenige om mye. Men da koalisjonsregjeringen mellom Femstjernersbevegelsen og Ligaen kollapset, sto samarbeid igjen som eneste alternativ for å holde Salvini ute.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon