Illustrasjonsbilde. Malmø, Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
annonse

«Vi har blitt avstumpede etter årevis med gjengskytinger, hevnmord og stadige rapporter om den groveste vold på gater og torg.

Men når en kvinne skytes i hjel med en baby passeres enda en grense.»

Slik innleder journalisten Oisín Cantwell en kronikk i Aftonbladet, hvor han kommer med sterk kritikk mot politikere fra alle partier.

annonse

– Justisminister Morgan Johansson twitrer om «feige og avskyelige udyr» og lover strengere straffer, innenriksminister Mikael Damberg viser handlingskraft gjennom å legge om sine planer og reise til Malmø, statsminister Stefan Lövfen uttrykker raseri.

Også andre politikere har kommet med diverse utspill, opposisjonens kriminalpolitiske talsmann Johan Forsell (M) skylder på regjeringen, alle er sjokkerte. Men Cantwell lar seg ikke imponere:

Uverdig skuespill

– Det er et uverdig skuespill der alle de involverte er drillet i hvordan de skal agere og inntar sine roller ut fra posisjoner som like gjerne kunne vært omvendte: Om Moderaterna satt i regjeringen så hadde Forsell lovet strengere straffer og Johansson gitt regjeringen skylden. Dessuten prater de stort sett tull.

Å rope om strengere straffer er meningsløst, når man allerede kan dømmes til livstid. Problemet er at så få gjengdrap oppklares, skriver Cantwell. Risikoen for å bli tatt er for lav. Og mange har advart mot utviklingen, helt siden 90-tallet. Men ingenting har skjedd, og alle skylder på alle, i stedet for å innse at alle har ansvaret.

Les også: Én pågrepet etter drap på kvinne i Malmö

annonse

Cantwell avslutter:

– Det vi trenger er politikere som handler. Som legger ned sine smålige krangler, slutter med meningsløse utspill og heller samarbeider.
Kort sagt, politikere som tar ansvar.

Ordet innvandring er ikke nevnt én gang i kronikken.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.