Gard Steiro, Tora Bakke Håndlykken og VG har blitt klaget inn til PFU. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Saken får ingen konsekvenser for de ansvarlige i VG, påpeker samfunnsdebattant Kjetil Rolness i en kommentar på Facebook. 

–Ville han ha blitt sittende som sjef for en annen bedrift, i en annen bransje? Etter å ha fått VG etter seg?

Det spørsmålet stiller samfunnsdebattant Kjetil Rolness om sjefsredaktør Gard Steiro i VG.

annonse

Les også: Nå er VG tvunget til å beklage også Hemsedal-saken, men redaktør Gard Steiro sitter

Felt

Onsdag ble VG felt på fem punkter for dekningen av dansevideoen med Trond Giske i Pressens Faglige Utvalg (PFU). I tillegg er avisen felt på to punkter for sin egen evaluering av dekningen. Fellelsen er den mest omfattende i utvalgets historie.

annonse

Fellelsen er den mest omfattende noensinne i selvdømmeordningen kalt Pressens Faglige Utvalg (PFU). Utvalget mener avisen har brutt god presseskikk på følgende punkter i forbindelse med VG-saken om dansevideoen 21. februar i år.

* 3.2, om kildekritikk og kontroll av opplysninger

* 3.3, om klargjøring av premiss

* 3.7, om pressens plikt til å gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser / sitere presist

* 3.9, om å opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen

* 4.13, om å rette feil og beklage

Saken omtaler en kort videosnutt hvor Sofie danser med Ap-politiker Trond Giske på Bar Vulkan i Oslo. Selv opplevde hun ifølge NTB  episoden som uproblematisk, men saken fikk en helt annen framstilling i VG.

Da VG i etterkant av publiseringen skulle lage en rapport for å evaluere sin egen dekning, brøt avisen Vær varsom-plakaten på nytt gjennom måten Sofie ble behandlet på, ifølge utvalget. Da på punkt 3.3 og 3.9.

annonse

Les også: Gard Steiro og VGs «kvalitetsjournalistikk»

Blir sittende
Likevel påpeker Rolness at både sjefsredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken blir sittende, til tross for flere graverende forhold:

– Feilaktig hevdet (til NRK) at VG gav en presis analyse av hva videoen viser.

– Feilaktig hevdet (til NRK) at kvinnen var blitt riktig sitert, hadde godkjent sitatet, og ikke hadde noen innvendinger mot oppslaget.

– Feilinformerte sin politiske redaktør før en TV-debatt, slik at hun feilinformerte det norske folk.

– Trenerte saken i ukesvis med å innrømmelser av den ene feilen etter den andre, uten å kunne gi en eneste grunn til at feilene ble begått.

– Ikke trakk saken før han var blitt drevet fra skanse til skanse.

– Godkjente og skrøt av en selvgranskniningsrapport som ble kritisert sønder og sammen fra første stund, og nå selv er blitt felt i PFU.

– Kastet sin reporter foran bussen straks etter, ved å erklære hans versjon av siteringen og kildebehandlingen (som sto i strid med deler av rapporten) var «uholdbar».

 

 

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon