Sjefredaktør Gard Steiro under presentasjon av VGs egen evaluering av avisas dekning av dansevideoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

Medieforsker Svein Brurås er kritisk til at mediene gransker seg selv, slik det skjedde i etterkant av Giske-videoen som VG publiserte i vinter.

Der danset Ap-nestlederen med Sofie (27) som ble sitert på at «det ble litt mye». Det viste raskt at hun ikke sto inne for sitatet, men VG ventet fire uker med å beklage overfor Sofie.

– Det sies svært lite om hva som skjedde da VG-redaksjonen fikk inn tipset om Giske-videoen. Mye tyder på at avisa her kjøpte tipserens tolkning av videoen uten å tenke på at den kunne ha vært skeiv, og det er en totalt kildekritisk kollaps, sier Brurås.

annonse

Ikke belyst

Han påpeker videre at dette er noe som berører punktet i Vær varsom-plakaten som omhandler kildekritikk.

– Hva som skjedde i de innledende fasene av VGs håndtering av saken, altså det som skjedde før VG visste hvem Sofie var, er ikke belyst.

– Dette viser hvor problematisk det er at mediene skal granske seg selv. I slike egne evalueringer har gjerne avisene altfor mye å forsvare, sier Brurås, som blant annet forsker på presseetikk.

Onsdag ble VG felt på fem punkter for dekningen av dansevideoen med Trond Giske i Pressens Faglige Utvalg (PFU). I tillegg er avisen felt på to punkter for sin egen evaluering av dekningen. Fellelsen er den mest omfattende i utvalgets historie.

Kritisk

annonse
annonse

Også arbeidslivsforsker Elin Ørjasæter er kritisk, spesielt overfor VGs sjefsredaktør Gard Steiro.

– Da jeg leste VGs rapport, fikk jeg følelsen av at journalisten måtte bære hele byrden som sjefredaktør Gard Steiro burde tatt.

 

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon