Sjefredaktør Gard Steiro under presentasjon av VGs egen evaluering av avisas dekning av dansevideoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Medieforsker Svein Brurås er kritisk til at mediene gransker seg selv, slik det skjedde i etterkant av Giske-videoen som VG publiserte i vinter.

Der danset Ap-nestlederen med Sofie (27) som ble sitert på at «det ble litt mye». Det viste raskt at hun ikke sto inne for sitatet, men VG ventet fire uker med å beklage overfor Sofie.

– Det sies svært lite om hva som skjedde da VG-redaksjonen fikk inn tipset om Giske-videoen. Mye tyder på at avisa her kjøpte tipserens tolkning av videoen uten å tenke på at den kunne ha vært skeiv, og det er en totalt kildekritisk kollaps, sier Brurås.

annonse

Ikke belyst

Han påpeker videre at dette er noe som berører punktet i Vær varsom-plakaten som omhandler kildekritikk.

– Hva som skjedde i de innledende fasene av VGs håndtering av saken, altså det som skjedde før VG visste hvem Sofie var, er ikke belyst.

annonse

– Dette viser hvor problematisk det er at mediene skal granske seg selv. I slike egne evalueringer har gjerne avisene altfor mye å forsvare, sier Brurås, som blant annet forsker på presseetikk.

Onsdag ble VG felt på fem punkter for dekningen av dansevideoen med Trond Giske i Pressens Faglige Utvalg (PFU). I tillegg er avisen felt på to punkter for sin egen evaluering av dekningen. Fellelsen er den mest omfattende i utvalgets historie.

Kritisk

Også arbeidslivsforsker Elin Ørjasæter er kritisk, spesielt overfor VGs sjefsredaktør Gard Steiro.

– Da jeg leste VGs rapport, fikk jeg følelsen av at journalisten måtte bære hele byrden som sjefredaktør Gard Steiro burde tatt.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon