Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus har sagt ja til en fullstendig judisiell observasjon.

21-åringens forsvarer, advokat Unni Fries, bekrefter overfor NTB at hennes klient vil snakke med de sakkyndige som blir oppnevnt. Samtalene vil finne sted på Ila fengsel og forvaringsanstalt, der Manshaus sitter varetektsfengslet.

En hovedgrunn til at politiet ønsker en slik observasjon, er å klarlegge hans tilregnelighet. Psykologen som foretok den foreløpige undersøkelsen av ham på politihuset i Oslo 21. august, anbefalte at han underlegges en fullstendig judisiell observasjon.

annonse

Manshaus angrep lørdag 10. august moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. Han avfyrte skudd, men ingen ble truffet. Han er siktet for terror, i tillegg til drapet på sin stesøster.

To rettsoppnevnte sakkyndige

– Vi har fått forslaget om de to sakkyndige som politiet ønsker å oppnevne, og vi har meldt tilbake vår respons på det. Vi er blitt enige om to personer som vi kommer til å foreslå, sier Fries.

Hun regner med at det nå vil gå raskt å få saken til Asker og Bærum tingrett som skal behandle oppnevnelsen.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sier til NTB at forslaget blir sendt til retten fredag eller i begynnelsen av neste uke. En avgjørelse er ventet å foreligge i løpet av uken.

annonse

Fries sier at en full judisiell undersøkelse kan ta noen måneder, blant annet fordi de sakkyndige skal sette seg inn i saksdokumentene og skrive sin rapport som vil være sentral i den rettslige behandlingen.

Sensitiv informasjon

På grunn av sin sensitivitet er saksdokumenter om judisielle observasjoner underlagt spesielle regler, men det er ikke uvanlig at politiet før en hovedforhandling sier noe om konklusjonen i en slik undersøkelse.

Under den rettslige behandlingen kommer det også gjerne fram detaljer, med mindre dørene lukkes når retten får dette forelagt.

Forsvareren opplyser at det ikke er berammet noen nye avhør av Manshaus.

– Det er jo ikke utelukket at det skjer, men han har i og for seg forklart seg ganske grundig allerede, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon