Illustrasjonsbilde. En «courassier» presidentvakt ved Romas presidentpalass i Quirinale, torsdag 29. august 2019. (AP foto / Andrew Medichini)
annonse
annonse

Italias nye koalisjonsregjering er et desperat forsøk på å hindre Matteo Salvini og Ligaens uunngåelige dominering av italiensk politikk, og er dømt til å feile.

Etter mye frem og tilbake, har sosialdemokratiske Partito democrático (PD) og venstrepopulistiske Femstjernebevegelsen (M5S) blitt enige om å danne en ny koalisjonsregjering i Italia. Det så lenge ut til at partene ikke klarte å bli enige grunnet diametrale politiske motsetninger, men i ellevte time klarte de å komme til enighet.

Koalisjonen er derimot dømt til å mislykkes. Hele prosessen er et desperat forsøk å stoppe Ligaens utrettelige vekst og stadig økende popularitet blant italienerne. Det er kun en felles frykt for Salvinis potensielle dominering av italiensk politikk som holder denne koalisjonen sammen. Det handler om politiske krefter i sterk tilbakegang som gjør et siste krampetrekk for å beskytte sine politiske posisjoner og privilegier.

annonse

Les også: Ekspert om Salvini: – Faktum er at store deler av Italias befolkning er veldig fornøyd med det han har gjort så langt

Ikke bare har de ferske koalisjonspartnerne PD og M5S alltid vært svært kritiske mot hverandre, men for frem til bare noen få uker siden, anså partiene hverandre som «bitre fiender». De interne splidene mellom partene er derfor for store til at en slik regjering kan blomstre frem mot neste valg – uten å bli hardt straffet i meningsmålingene.

M5S er spesielt utsatt, ettersom partiet skylder hele sin politiske eksistens fra å være en motpol og en skarp kritiker av det italienske politiske etablissementet. Ettersom PD representerer selve «ur-etablissementet» i italiensk politikk, selger M5S nå i stor grad sin politiske sjel for å beholde regjeringsmakten – en slags faustisk pakt – når partiet velger å gå inn regjering med dem.

annonse

Les også: Salvini med rekordmåling, Macron med katastrofetall

Faktum er at både Femstjernebevegelsens og Ligaens popularitet skyldes et knallhardt oppgjør mot de tradisjonelle kreftene som har dominert det italienske politiske landskapet i en årrekke. At M5S nå velger å samarbeide med etablissementet – som det slo seg opp på å kritisere – kommer ikke til å bli godt mottatt av dens gjenværende støttespillere.

Italienerne har fått nok av landets politiske status quo – med skyhøy arbeidsledighet, lav økonomisk vekst, og masseinnvandring over Middelhavet. Grunnen til protestpartienes brakvalg i fjor vår, kan best forklares med at italienere flest hadde fått nok av den politiske eliten, som i prinsippet ikke har tatt ordentlig tak disse utfordringene i løpet av flere tiår ved makten.

Les også: Salvini sikter mot himmelen – Italia ligger an til kvantesprang mot høyre

Når M5S nå velger å alliere seg med Italias inngrodde politiske elite, kommer luften til å gå ut av den politiske ballongen til partiet. Salvini, på sin side, kommer til å dra nytte av situasjonen og kapitalisere politisk på å være i opposisjon. Ved å stå utenfor regjeringen vil han fortsatt kunne vaie med anti-etablissement flagget, og presse på de politiske knappene som vekker oppmerksomheten til italienere flest.

Norske politiske kommentatorer har ikke vært nådig i sin kritikk av Salvini og hans ønske om raskt raskt nyvalg for å sementere sin posisjon i italiensk politikk, men siste ord i denne saken er ikke sagt. Salvini kommer å komme sterkere tilbake, og norske politiske kommentatorer må nok en gang spise ordene sine.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon