Vladimir Putin (t.h) og Recep Tayyip Erdogan i Moskva, 27. august, 2019. Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Etter president Erdogans statsbesøk til Moskva på tirsdag, utforsker Russland og Tyrkia muligheten for et mer omfattende militærteknisk samarbeid.

annonse

Ifølge Al Monitor, bekreftet Erdogan på onsdag at Ankara er interessert i å kjøpe russiske jagerfly, hvis Tyrkia fortsetter å bli ekskludert fra å delta i det amerikanske F-35 jagerfly programmet.

Den tyrkiske presidenten la til at den endelige beslutningen kommer til å bli tatt etter amerikanerne har bestemt seg om hvorvidt Tyrkia får kjøpe F-35, eller ikke.

Amerikanerne står på sitt

Tyrkia ble suspendert fra å delta i det amerikanske F-35 programmet tidligere i år, som en konsekvens av at Ankara bestemte seg for å gå til anskaffelse av det russiske S-400 luftvernsystemet.

Les også: Erdogan og Putin er «kjære venner»

I etterkant av uttalelsen til Erdogan, var USAs forsvarsminister, Mark Esper, raskt ute og repeterte amerikanernes posisjon:

– Tyrkia kan kun delta i 35-programmer hvis det sender tilbake S-400 til Russland, sa han.

Flere russiske våpen

Under statsbesøket skal Erdogan og Putin også ha diskutert mulige salg av andre russiske våpensystemer – som multirolleflyet Su-35 (en konkurrent til F-35), elektronisk krigføringssystemer, Vityaz og Panstyr luftforsvarssystemer, samt transporthelikoptre.

Ifølge militærekspert Andrei Frolov vurderer også Ankara og Moskva å igangsette noen fellesutviklede militærprosjekter.

– Russland kan hjelpe Tyrkia med utviklingen av TF-X (Tyrkias eksperimentelle femte generasjons jagerfly), produksjonen av droner, samt elektronikk, forklarte han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.