Det har vært en rekke protester i Hongkong siden juni. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Studentlederen Joshua Wong, som er en av de mest kjente demonstrantene i Hongkong, er pågrepet. Også to andre prominente aktivister er pågrepet.

Wong er også generalsekretær i pro-demokrati-organisasjonen Demosisto. Studentlederen ble pågrepet fredag.

– Vår generalsekretær Joshua Wong ble nettopp pågrepet mens han var på vei til undergrunnsstasjonen MTR. Han ble tvunget inn i en bil midt på lyse dagen. Våre advokater følger saken, skriver Demosisto på Twitter.

annonse

Senere ble det kjent at også Agnes Chow, som også er i Demosisto, er pågrepet. I tillegg er Andy Chan, leder av separatistpartiet Hong Kong National Party, pågrepet.

Politiet i Hongkong sier at Chan er pågrepet for opptøyer og angrep på politibetjenter, men de har ikke sagt noe om hva de to andre er pågrepet for. Siden demonstrasjonene startet i juni, har over 700 blitt pågrepet.

Fredagens pågripelser finner sted i forkant av store demonstrasjoner som er varslet i helgen.

Omstridt lovforslag
annonse

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni, og millioner av innbyggere har demonstrert mot den Beijing-vennlige regjeringen.

Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina. Lovforslaget ble lagt på is av Hongkongs leder Carrie Lam, men det var ikke nok til å stanse protestene.

Wong har spilt en sentral rolle både på sosiale medier og på bakken for å mobilisere motstand mot både det omstridte lovforslaget og mot Carrie Lam, som av demonstrantene anses å være Kinas forlengede arm i Hongkong. I august hadde Wong et møte med sjefen for den politiske avdelingen ved USAs generalkonsulat, Julie Eadeh.

Siden 2014

Wong sto i spissen for massedemonstrasjonene høsten 2014, da flere sentrumsgater i Hongkong ble okkupert i to-tre måneder. Den såkalte paraplybevegelsen protesterte mot endringer av valgsystemet som ville gi det kinesiske kommunistpartiet økt innflytelse over hvem som skulle styre byen.

I fjor ble Wong dømt til tre måneders fengsel. Dommen ble senere redusert til to måneders fengsel fordi han bare var tenåring da han ble pågrepet i 2014. Wong anket, men tapte ankesaken. Dermed måtte han i mai inn til soning i Lai Chi Kok-fengselet. Da han ble løslatt i juni, sluttet han seg til demonstrantene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon