Illustrasjonsbilde. Frankrikes president Emmanuel Macron, til høyre, og den russiske presidenten Vladimir Putin i fortet Bregancon i Bormes-les-Mimosas, Sør-Frankrike. 19. august 2019 filbilde, (Gerard Julien, Pool via AP, File)
annonse
annonse

Under den årlige konferansen for franske ambassadører i Paris på tirsdag, gikk Emmanuel Macron til orde for en fullstendig overhaling av EUs strategiske forhold til Russland.

Den franske presidenten diskuterte flere utenrikspolitiske problemstillinger som den franske staten nå står ovenfor, men snakket spesielt om det fremtidige forholdet mellom EU og Russland.

Macron insisterte på at Frankrike må ta drastiske grep for å forbedre forholdet til Russland, slik at Europa ikke ender opp i skuddlinjen i strategiske stormaktskamper. Han argumenterte med at Europas interesser kommer til å lide i tiden fremover, uten en drastisk forbedring i det strategiske forholdet mellom Europa og Russland.

annonse

Les også: Den sterkestes rett – tilbake til normalen

– Europa må ikke bli et teater for en strategisk konflikt mellom USA og Russland. Vi kan ikke gjenreise den europeiske sivilisasjonen uten å revurdere vårt forhold til Russland, sa han.

«I dragens armer»

Macron mener at Europas oppførsel på 90-tallet og 00-tallet, førte til at Moskva opplevde Vesten som en trojansk hest som ønsket å ødelegge Russland. Han kalte det hele et enormt strategisk feilgrep, som andre stormakter ønsker å utnytte.

annonse

– Å skyve Russland vekk fra Europa er en stor feil. Vi presser Russland enten til isolasjon, som skaper spenning, eller mot Kina, som ikke er i vår interesse, sa han.

Europeisk sikkerhet

Macron fortsatte å argumentere med at det er på tide å skape en ny sikkerhetspolitisk arkitektur i Europa, fordi det europeiske kontinentet aldri kommer til å oppleve sikkerhet og være stabilt uten et tillitsfullt forhold til Russland.

Les også: Det er på tide å inkludere Russland i en ny sikkerhetspolitisk ordning for Europa

– Vi må være strategiske og utforske muligheten for en slik tilnærming, og sette våre vilkår til Russland, sa han.

annonse

Den dype staten

Selv om Macron nå opplagt ønsker å bygge et bedre forhold til Russland, stritter mange i det franske utenrikspolitiske etablissementet imot, som er fiendtlig innstilt til landet. Mange av disse personene var tilstede på konferansen, og Macron adresserte seg direkte til dem.

– Vi har også vår dype stat, og jeg vet at mange av dere har mistro til Russland. Det er mange blant dem som hører på meg som tviler på en slik strategisk tilnærming, men jeg ber dere om å følge denne retningen, sa han.

Anti-russisk etablissement

Arnaud Dubien, direktør i tenketanken Det franko-russiske observatoriet, bekrefter Macrons uttalelser. Det store flertallet av embetspersoner i Macrons administrasjon er imot en strategisk tilnærming mellom EU og Russland.

Les også: Valget i Russland: Sikkerhetspolitisk statusrapport. Del 1: Bakgrunnsinformasjon og Putins popularitet

– Mange mennesker på i Det franske utenriksdepartementet, i entouragen til utenriksministeren eller blant sivile i forsvaret, ønsker det rett og slett ikke, sier han til avisen Le Courrier de Russie.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon