Dagblade. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Scenekunstner og forfatter Camara Lundestad Joof skriver i en helgekommentar i Dagbladet at det «ikke er rart hun er redd».

– I vår ble jeg spurt av en norsk litteraturfestival om jeg kunne tenke meg å sitte i et panel om ytringsfrihet og scenenekt med redaktøren for Resett, Helge Lurås. Jeg prøvde å forklare at jeg ikke orket. At de samfunnsdebattantene og kunstnerne jeg kjenner som har en hudfarge som ikke fikk hete «Hudfargen» i fargeskrinet på barneskolen, merkbart kan vise til rasistisk hets og kontakt med politiet i etterkant av oppmerksomhet på Resett sine hjemmesider. At noen av dem går med voldsalarm. At noen bor på hemmelig adresse, skriver Joof i spalten sin.

Forstår ikke alvoret

annonse

Videre skriver Camara Lundstad Joof at folk ikke forstår alvoret hun og andre med minoritetsbakgrunn må gå gjennom når de er i det offentlige lys.

– Jeg trengte at de forsto hva det var de ba meg om, ved å skulle sette meg i det panelet. Til svar fikk jeg «den er grei» og et smileyfjes. «Vi måtte spørre.» Og jeg husker jeg ble paff og tenkte «de skjønner det virkelig ikke».

Les også: Dagbladet på lederplass: – Donald Trump er en rasist

annonse

– Og det kan virke som at de erfaringene ikke blir tatt på alvor når samtalen igjen, etter enda et høyreekstremt terrorangrep på norsk jord handler om at vi må ta tak i kommentarfeltene, som om det alene er internett som er problemet. For det er ikke kun kommentarfeltene som skremmer vettet av meg.

– Det er at de samme folka som skriver i kommentarfeltet plutselig er hun som leser jobbsøknaden din og noterer seg navnet ditt, eller han som har visninga på leiligheten du hadde håpet å leie, eller politimannen som stopper sønnen din på vei hjem fra fotballtrening fordi sykkelen hans er litt for fin, eller legen som skal bestemme om du er frisk nok til å bli deportert ut av landet. Og noen ganger er det de folkevalgte politikerne våre, skriver scenekunstneren.

Camara Lundestad Joof er en av flere spaltister med minoritetsbakgrunn i Dagbladets nye satsning.

– Leit

Ansvarlig redaktør i Resett, Helge Lurås, sier i en kommentar at han synes det er leit at Lundestad Joof føler det på den måten.

– Paradokset her er at folk som skriver for og leser Resett er minst like redde for at det går ut over deres jobbmuligheter andre steder. Derfor ber også mange om anonymitet. Men Lundestad Joof uttrykker altså frykt for at Resetts lesere og sympatisører er så mange de utgjør en maktfaktor.

annonse

Lurås mener Lundestad Joof nok overdriver hvor stor innflytelse Resett har og sier hun nok er preget av den samme konspirasjonstenkningen som også lå bak Ways of Seeing-stykket på Black Box teatret.

– Det hadde vært bedre om disse kunstnerne hadde turt å snakke med oss enn å bare filme husene våre og skrive hvor redde de er og hvor skumle vi er.

– Hvis de hadde blirt litt mer kjent med oss, ville kanskje frykten blitt borte. Jeg inviterer gjerne Joof på lunsj, avslutter Lurås.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon