Illustrasjonsbilde. Det japanske helikopterhangarskipet Izumo, 29. juni, 2019. (AP Foto/Emily Wang)
annonse
annonse

Japan forsterker sine forsvarsstyrker med oppgraderte hangarskip og nye F-35 jagerfly.

Wall Street Journal melder at Japan i 2020 skal konvertere helikopterhangarskipet Izumo til sitt første fullbyrdige hangarskip for jagerfly siden 2. verdenskrig. Japan har også planlagt å fullføre konstruksjonen av et tilsvarende hangarskip i løpet av samme år, samt begynne å betale for flere amerikanske F-35B jagerfly som skal være stasjonert på skipene.

Målet er å forsterke Japans kapasitet til å forsvare landets øybesittelser i sør, samt projisere militærmakt forbi landets nærområder.

annonse

Økte forsvarsutgifter

Under statsminister Shinzo Abe, har Japan økt militærutgiftene i 8 år på rad. Landets totale forsvarsutgifter neste år er prosjektert til å være 50,3 milliarder dollar – det høyeste noen sinne.

Les også: Japan gjør comeback som en regional sikkerhetspolitisk stormakt

annonse

Abe viser til de økte sikkerhetsutfordringene fra regionale makter som Kina og Nord-Korea som hovedgrunnen for økningen. Økt press fra USA om å bruke mer penger på forsvar har også vært en faktor.

Utvidet militær rekkevidde

Utviklingen av hangarskip er en sentral del av Japans forsvarsstrategi på mellomlang sikt. Militærplanleggere ser på dem som viktige for å ha kapasiteten til å forsvare en rekke med japanske øybesittelser, som strekker seg flere hundre kilometer fra Japans fastland helt til Taiwans nærområder.

Hovedbekymringen er en liten gruppe øyer i denne øyrekken – kjent som Senkaku i Japan og Diaoyu i Kina – som Beijing krever suverenitet over. Kinesiske skip trenger regelmessig inn i japansk territorialvann rundt disse øyene, inkludert to ganger i august.

Japans grunnlov forbyr landet å ha et militære, men gir landet rettigheten til å ha selvforsvarsstyrker.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon