- Resett - https://resett.no -

Japan akselererer den militære opprustningen

Japan forsterker sine forsvarsstyrker med oppgraderte hangarskip og nye F-35 jagerfly.

Wall Street Journal melder [1] at Japan i 2020 skal konvertere helikopterhangarskipet Izumo til sitt første fullbyrdige hangarskip for jagerfly siden 2. verdenskrig. Japan har også planlagt å fullføre konstruksjonen av et tilsvarende hangarskip i løpet av samme år, samt begynne å betale for flere amerikanske F-35B jagerfly som skal være stasjonert på skipene.

Målet er å forsterke Japans kapasitet til å forsvare landets øybesittelser i sør, samt projisere militærmakt forbi landets nærområder.

annonse

Økte forsvarsutgifter

Under statsminister Shinzo Abe, har Japan økt militærutgiftene i 8 år på rad. Landets totale forsvarsutgifter neste år er prosjektert til å være 50,3 milliarder dollar – det høyeste noen sinne.

Les også: Japan gjør comeback som en regional sikkerhetspolitisk stormakt [2]

Abe viser til de økte sikkerhetsutfordringene fra regionale makter som Kina og Nord-Korea som hovedgrunnen for økningen. Økt press fra USA om å bruke mer penger på forsvar har også vært en faktor.

annonse
[3]

Utvidet militær rekkevidde

Utviklingen av hangarskip er en sentral del av Japans forsvarsstrategi på mellomlang sikt. Militærplanleggere ser på dem som viktige for å ha kapasiteten til å forsvare en rekke med japanske øybesittelser, som strekker seg flere hundre kilometer fra Japans fastland helt til Taiwans nærområder.

Hovedbekymringen er en liten gruppe øyer i denne øyrekken – kjent som Senkaku i Japan og Diaoyu i Kina – som Beijing krever suverenitet over. Kinesiske skip trenger regelmessig inn i japansk territorialvann rundt disse øyene, inkludert to ganger i august.

Japans grunnlov forbyr landet å ha et militære, men gir landet rettigheten til å ha selvforsvarsstyrker.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474