Arkivfoto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

At noe som er populært blir kopiert er gammel visdom. I Manchester har England fått sin egen «Greta Thunberg». Hun er femten år og heter Emma Greenwood.

Etternavnet alene kan være verdt millioner i fremtiden. Emma den grønne fra skogen. Britene kan det der med navn.

Emma sier til lokalavisen MEN: «Vi har alle disse saftige, grønne åkrene, men så, så jeg hvor ødelagte de ble i løpet av den varme sommeren. Wow. De er så sårbare, de er så lett å ødelegge.»

annonse

Emma Greenwood er lederen for Youthstrike4climate-kampanjen. En gang hver måned i over et halvt år har hun og andre skoleelever «streiket» for klimaet i England. De har brukt skoletiden for å «streike», på steder som Manchester sentrum, Englands nummer to by. Greta Thunberg er selvsagt inspirasjonen.

20. september er det planlagt en globalt storstilt streik for klimaet. En som er tenkt å være den største noensinne. Emma Greenwood styrer arrangementets avgren i Manchester. Hun mener at nylige temperaturmålinger i England, som viser nye varmerekorder, vil være normen i fremtiden.

Hun sier at det er når noe affekterer deg personlig at det blir en større samtale om det. Videre snakker hun om at flere har astma og at bær modnet tidligere i fjor enn før. En måned tidligere, ifølge Emma Greenwood. Emma snakker også (selvsagt) om et Amazonas som brenner. Hun sier mye. Men jeg vil avslutte med dette sitatet:

«Vi er nysgjerrige, vi er unge mennesker, og det gir oss en fordel fordi vi vil vite mer, vi vil vite hva vi kan gjøre for å forhindre det (klimaforandringene) og hvilke konsekvenser det kan få.»

annonse

Ja, sett dere gjerne ordentlig inn i det, Emma Greenwood og Greta Thunberg. Gjør gjerne det. Det utrolige er at dere får mikrofonstativ av store medier som ikke motsier noe dere sier. Er det nyheter eller populærkultur de formidler?

Manchester Evening News (MEN), som er en mye større avis en VG, gir Greenwood et kjempeoppslag. Men dette er bare starten. Greta og hennes kloner, som Emma, vil prege nyhetsbildet i fremtiden. De vil være på førstesider i hele den Vestlige verden. De vil nok oftest være unge jenter som får mye oppmerksomhet med lite kunnskap. Det er Vesten som kapitulerer.

Og de vil søke og få oppmerksomhet selv om de (som Emma sier i sitatet over) innrømmer at de gjerne skulle visst noe om det de snakker om. Velkommen til 2019, der voksne ikke tør si imot uvitende barn. Hva galt har vi (det voksne flertallet) egentlig gjort?

Om det er Emma eller en eller en annen som blir Gretas venstre hånd i en fremtid der hun kanskje ikke får tid til å gå på videregående skole, får vi bare vente å se. Men at stillingen som dronning klimas nærmeste (etter foreldre og propagandamaskineriet) er på utstilling er det ingen tvil om. Ja, kanskje blir det Emma Greenwood fra Manchester.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon