Fenomenet Greta Thunberg, i sentrum for en hel verdens oppmerksomhet. Spencer Platt/Getty Images/AFP
annonse
annonse

Theodore Dalrymple har psykoanalysert fenomenet Greta Thunberg.

Dalrymple er en britisk forfatter, skribent og psykiater. Navnet er et pseudonym for Anthony Daniels, og bakgrunnen for pseudonymet er at han i sitt forfatterskap skrev mye om erfaringene sine fra arbeidet som fengselspsykiater. Derfor skrev han under pseudonym for at hans pasienter ikke skulle bli identifisert.

Nå har Dalrymple analysert fenomenet og personen Greta Thunberg i en artikkel i New English Review.

annonse

– Stakkars Greta Thunberg. Hun er for selvrettferdighet og selvtilfredshet hva Mozart var for musikken, et fantastisk vidunderbarn. Men i motsetning til Mozart er hun et svært lite attraktivt barn, ikke på grunn av utseende, men på grunn av den humørløse puritanismen som hele hennes vesen tydelig utstråler.

Ayatollah Thunberg

Dalrymple nevner hennes diagnose, og gir voksne mennesker skylden for at hun har blitt en superkjendis, det er voksne mennesker som har forvandlet henne til Ayatollah Thunberg, en Khomeini av klimaendringene.

annonse

Tidligere respekterte man de eldre, men nå er det så mange gamle mennesker at de unge har blitt en minoritet. Dermed er det de unge som fremstår som de nye ikonene. Det er i ungdommen mennesket når sitt ypperste potensiale, resten er kun forfall. Kanskje det er derfor mange pensjonister kler seg og oppfører seg som ungdommer? Når 70-80 år gamle damer kaller seg «jenter» er det både trist og overfladisk. Et levd liv har mistet sin verdi.

Les også: NRK kommer haltende etter, og Greta Thunberg er levende bevis på at man trenger alternative medier

De nye gamle

Unge som Thunberg er «de nye gamle». Thunberg er en «ungdommelig geriatrisk skikkelse», skriver Dalrymple:

– Hvis ungdommen er tiden for å være gretten, er det skremmende å tenke på hvor gretten man vil bli som eldre, når man er sint fordi man ikke kunne forbli ung for alltid.

– Den overdrevne respekten Thunberg møtes med vil bli sett på med undring i fremtiden, håper jeg. Hun snakker ikke bare til folkemengder, men til parlamenter hvor hun har fått en status som både guru og sirkusdyr. Guru fordi hun ytrer det kraftfulle budskapet som har blitt en doxa (subjektiv overbevisning) som mange tørster etter å tro på, sirkusdyr fordi hun er så ung og opptrer med en overraskende dyktighet.

annonse

Humørløs

Dalrymple antyder at hennes humørløshet bidrar til at hun oppfattes (feilaktig) som seriøs, mens ungdommelig livsglede nå oppfattes som lettsindighet. Humor i seg selv er blitt noe suspekt, noe krenkende.

– Heldigvis behøver ikke lille Greta bekymre seg for å krenke noen gjennom en vits, selve tanken på å fortelle noe morsomt virker fremmed for henne (…) Jeg mistenker at hun er en slik person som blir forundret når noen ler, slik en tonedøv person ikke kan forstå musikk.

Dalrymple gir en del av skylden på psykologiens økende popularitet, med sitt fokus på livet som en uendelig strøm av opplevelser som kan skade og traumatisere deg. Vi er blitt mennesker laget av eggeskall. Nietzsche sa at det som ikke dreper deg gjør deg sterkere, men vi sier at det vi misliker kan drepe oss.

– En vits blir likestilt med lynsjing, og en bemerkning, selv om den er sann, blir likestilt med å skyte noen med pistol.

– I mangel på en religiøs tro er det ingen mentale krefter som kan motvirke mistenksomhetens hermeneutikk som forandrer alle til selverklærte ofre.

Les også: Greta Thunberg: – Klikkfremmende hatobjekt

Hamlet og Thunberg

Mens Hamlet mente at alle begivenheter konspirerte mot ham, kan Thunberg si det  stikk motsatte. Hun er perfekt for en tid hvor alle liker å skylde på noen andre for sine egne problemer, og ble den helten vår tidsalder ventet på. Derfor sammenlignes hun med Jesus. Men hennes tid vil ikke vare:

– Selvsagt vil verden tygge henne opp og spytte henne ut. Hun er tross alt dødskjedelig, og kjedelige mennesker, selv de med korrekt doxa, vil snart miste sin tiltrekningskraft i en verden på jakt etter stadig nye fenomener.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon