Gjengkriminaliteten skal bekjempes, krever Ulf Kristersson. Foto: NTB/REUTERS
annonse
annonse

Moderaterna i Sverige krever at alle riksdagspartier stiller opp på et samarbeid for å knekke gjengvolden.

Det er tydelig at henrettelsen av en kvinnelig lege som bar et spebarn har skapt reaksjoner i Sverige. Nå åpnes det for blokkoverskridende politisk samarbeid.

Les også: Henrettelse av mor med barn på armen skaper diskusjon i Sverige

annonse

Søndag 1. september sendte Moderaternas leder Ulf Kristersson et brev til statsminister Stefan Lövfen hvor han sier han er forberedt på et parlamentarisk samarbeid for å innføre strakstiltak, skriver Aftonbladet.

– Situasjonen i Sverige er nå uholdbar. Den seneste uken viser etter min mening at det går mot katastrofe om vi ikke handler. Jeg har derfor foreslått at Sverige skal samle seg rundt en politisk mobilisering. Ingen flere utredninger eller samtalerunder.

Hvorfor trenger Stefan Lövfen hjelp fra Moderaterna, har han ikke allerede majoritet?

annonse

– Han får ikke gjort noen ting akkurat nå. Jeg vet ikke hvorfor, men de har sagt nei til de fleste forslag inntil nå. Men nå snakker til og med Stefan Lövfen om dette som et stort problem.

Nevner ikke innvandring

Kristersson antyder at uenighet innad i regjeringen er årsaken til at ingenting blir gjort. Derfor kommer han med en utstrakt hånd. Han beskriver en tiltaksplan i ti punkter, som er gjengitt i Expressen. Det handler om mer politi, strengere straffer, besøksforbud, økt mulighet for ransaking, flere overvåkningskameraer, anonyme vitner og slutt på strafferabatt og mengderabatt for de som dømmes for flere lovbrudd.

Kristersson nevner ikke innvandring med ett ord i sin tiltaksplan. I en kommentar sier Stefan Lövfen:

– Jeg setter pris på at det fins en bred politisk enighet.

Stefan Lövfen har forøvrig nylig fokusert de som bruker «partydop», eller klipper håret svart, bidrar til gjengkriminaliteten. Samtidig sier han at «dødelig vold ikke har økt».

Les også: Sverige: Brutal voldtekt av 12-åring ga en ukes samfunnsstraff

Kriminolog er lei av politiske utspill

annonse

Den velkjente kriminologen og forfatteren Leif GW Persson skriver i en kronikk i Expressen at det eneste som mangler er politisk vilje, og er lei av politiske utspill og ingen handling. Persson anslår at en innsats med 250 øremerkede politifolk til en kostnad på 300 millioner SEK pr. år vil halvere antall drap på et år. Han skriver:

– Vi har pengene, kunnskapen, kompetansen og de politifolkene som trengs så hva venter vi på? Det er på tide å tørke tårene og se til at noe blir gjort.

Kostnaden på 300 millioner kan sammenlignes med hva kostnadene for mottak av «enslige mindreårige flyktninger», som av SVT anslås til 26 milliarder kun for de som kom til Sverige i 2015.

Sverigedemokratene utestenges

SVT Agenda blir det klart at ikke alle partier inviteres til denne dugnaden mot gjengvold. Mikael Damberg (SD) forteller først at gruppeledere i alle partier i Riksdagen inviteres til samtale. Deretter presiserer han:

– Det vil si alle partier unntatt Sverigedemokratene.

Begrunnelsen er ulik «värdegrund» og at man misliker Sverigedemokratenes «forklaringsmodell» som er for «grunn». Antageligvis henviser Damberg til at Sverigedemokratene gir den massive innvandringen skylden for den negative utviklingen.

Kristersson reagerer ikke synlig på utestengelsen av Sverigedemokratene, men mange reagerer på Twitter:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon