Audun Lysbakken (SV). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

SV med Audun Lysbakken i spissen ønsker å forby statlig bistand via Giek og Eksportkreditt Norge til oljeindustrien.

Eksportkreditt Norge ga i 2018 lån på 61,2 milliarder, mens  Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) samlet garanterer for 90 milliarder i lån og investeringer skriver Klassekampen.

– Norge er i en sårbar situasjon. For mye av eksporten vår er knyttet til noen få selskaper innen olje og gass. Vi må øke annen eksport for å kunne møte en framtid hvor etterspørselen etter fossil energi blir mindre, sier SV-leder Audun Lysbakken.

annonse

Forbud mot lån og kredit til olje-og gass industrien

– Vi har kanskje 10–15 år på å unngå en enorm smell når verden begynner å kutte utslipp i panikk. Bare ved å ta klimakrisa på alvor har vi en sjanse til å redde arbeidsplasser.

Les også: To svensker dømt for bedrageriforsøk mot Eksportkreditt Norge

annonse

SV viser at de er fiender av olje-og gass industrien

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er en veldig dårlig idé:

– Dette er viktige verktøy som reduserer risikoen og senker terskelen for eksport og eksportrettede investeringer både for norske selskap og deres kunder. Forslaget vil bety en utarming av en av våre viktigste næringer. Nok en gang viser SV at de er fiender av de 200.000 arbeiderne som jobber i tilknytning til olje-og gassindustrien.

– Olje og gass er ikke bare plattformer. Det er bedrifter i hele landet som gjør en rekke oppgaver innenfor mange næringer. De som bygger skip til olja er de samme som utvikler nullutslippsferger. SV tror de kan røske vekk det de ikke liker, å beholde det som er bra. De viser bare at de ikke forstår industrien de vil tukle med, sier Isaksen.

Les også: Ukraina satser på norsk solkraft

– Høyresida later som du kan sikre arbeidsplassene i olje- og gass ved å fortsette som før. De nekter å forberede seg på en framtid vi vet kommer, konkluderer Lysbakken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon