Torbjørn Urfjell. Foto: SV - Sosialistisk Venstreparti - Torbjørn Urfjell via WikimedIa Commons.
annonse
annonse

En profilert SV-politiker sammenlignet en silhuett av en svart person med en ape i en dehumaniserende kommentar på Facebook.

Jannike Arnesen er vararepresentant på Stortinget og fjerde kandidat for Arbeiderpartiet til bystyret i Kristiansand. Nå blir hun gjenstand for kritikk etter at en profilert SV-politiker la ut en rasistisk kommentar til et av hennes Facebook-innlegg.

Torsdag kveld i forrige uke la Arnesen ut bilde av seg selv i et valglokale, i det hun forhåndsstemte, i et innlegg på Facebook. Hun oppfordret med bildet andre til å bruke stemmeretten.

annonse

Ser man nøyere på bildet ser man en silhuett som ser ut til å være en svart mann bak Arnesen. Dette har den profilerte SV-eren Torbjørn Urfjell lagt merke til. Han skriver i en kommentar:

– Jeg trodde med en gang det var Pippi med herr Nilsson på skulderen, men så kikket jeg en gang til, og så at det bare var verdens sterkeste jente uten noe på skulderen.

For de som ikke er kjent med Pippi Langstrømpe hører det med til konteksten at herr Nilsson er Pippis ape.

annonse

Les også: Ny nettavis i Kristiansandsregionen: – Vi kan ikke fordra kameraderi på bakrommet

Merittert politiker

Torbjørn Urfjell har vært leder i Vest-Agder Sosialistisk Ungdom, leder av bystyregruppen til Kristiansand SV, leder for kulturstyret i Kristiansand og førstekandidat for Vest-Agder SV til stortingsvalget. Fra 2005 til 2007 var han politisk rådgiver i Utenriksdepartementet for utviklingsminister Erik Solheim. Han var i 2014 kommunikasjonssjef i FN-sambandet, men ble bransjedirektør i Virke Produsentforeningen fra 1. februar 2015. For litt over et år siden kunne Fædrelandsvennen annonsere at han ble ansatt som kulturdirektør i nye Kristiansand kommune.

Ivar Walseth, som er en annen kandidat for Arbeiderpartiet i Kristiansand, kommenterte Urfjells innlegg på denne måten:

– Pippi har litt annen sveis med tanke på hårfarge og dandering, men ellers godt poeng.

annonse

Også Astrid Hilde, som er ordfører i Søgne kommune for Ap, har likt den rasitiske apekatt-kommentaren fra Torbjørn Urfjell.

Etter en stund slettet Urfjell kommentaren med den dehumaniserende og rasistiske omtalen av den svarte silhuetten. Det fremgår av en ny kommentar fra Urfjell under samme post at den opprinnelige kommentaren ble «misforstått»:

– Jeg kommenterte tidligere dette oppslaget på en måte som har blitt misforstått, og jeg har derfor slettet kommentaren.

Les også: Helsemyndighetene ville ikke dekke operasjon for adoptert jente – anklages for rasistisk forskjellsbehandling

Vil slette likes

Ordfører Astrid Hilde i Søgne, en av dem som likte den dehumaniserende kommentaren, sier til Resett at hun mente å like sammenligningen mellom Jannike Arnesen og Pippi Langstrømpe.

annonse

– Det var sammenligningen med Jannike og Pippi jeg likte. Måtte se nærmere på bildet igjen nå, og ser at jeg ikke burde likt dette bildet. Skal slette likes, lover Hilde, og legger til at hun har sett at Torbjørn nå har slettet kommentaren sin.

Torbjørn Urfjell selv vedgår at det ikke er greit å sammenligne mennesker med aper.

– Er det innafor å sammenligne mennesker med aper?

– Nei, det er ikke innafor, og derfor har jeg slettet kommentaren da den ble misforstått, sier han.

Han stiller seg imidlertid sterkt kritisk til Resetts dekning av saken, og mener den er politisk motivert.

– Jeg opplever det som at Resett ikke ønsker å finne ut hva som er intensjonen bak, men at man har en politisk agenda, fordi man vil at det skal være en rasistisk kommentar, og lage en politisk sak, heller enn å finne frem til sannheten, slår Urfjell fast.

– Mitt ønske var å vise at Arnesen er en av flere kvinner som stiller til valg, noe vi er avhengige av, og at vi skal heie på alle kvinner som våger å stille til valg i debattklimaet vi har i Kristiansand nå. 

Resett har også kontaktet Jannike Arnesen og Ivar Walseth for en kommentar til saken. Den førstnevnte har så langt ikke besvart forespørselen, mens Walseth har gitt beskjed om at han ikke ønsker å kommentere noe i Resett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon