Viseadmiral Charoenpol Khumrasri fra Royal Thai Navy, venstre, og admiral Kenneth Whitesell fra U.S. Navy under innvielsesceremonien til ASEAN-U.S. Maritim Exercise i Sattahip, Thailand, mandag 2. september 2019. (AP Foto / Gemunu Amarasinghe)
annonse
annonse

Fellesøvelsen involverer til sammen 8 skip og 4 fly med 1250 militært personell fra USA og 10 land i Sørøst-Asia.

Bangkok post melder at krigsspillet, som har fått tilnavnet «USA-ASEAN maritime øvelser», ble offisielt igangsatt under en seremoni i hovedkvarteret til Den kongelige thailandske marinen i Bangkok på mandag.

Representanter fra marinene til de deltagende land, inkludert den amerikanske admiralen Kenneth Whitesell, nestkommanderende for den amerikanske stillehavsflåten, var tilstede under åpningen.

annonse

Thai-amerikansk ledelse

Øvelsen er under delt amerikansk og thai lederskap. De vil primært finne sted i internasjonale farvann i Thailandbukta og Sør-Kina-havet, før de avsluttes i Singapore på fredag.

Viseadmiral i den thailandske kongelige marine, Charoenpol Kumrasee, sier at den multilaterale drillen vil bli holdt på årlig basis fremover, med roterende vertskap.

– Øvelsene har som mål å forbedre det maritime samarbeidet og styrke sikkerheten i regionen, sa han under en tale.

Ikke om Kina

Charoenpol benekter at øvelsene har noe med den regionale maritime konflikten som utspiller seg i Sør-Kina-havet å gjøre, og presiserer at de ikke involverer kamptrening.

Les også: Amerikansk admiral: – Verdensordenen er under angrep fra Kina

– Målet er å trene regionale mariner til å levere humanitær bistand og katastrofehjelp, sa han.

Regionalt partnerskap

annonse

Den thailandske viseadmiralen får støtte av sin amerikanske kollega, admiral Whitesell, som sier at øvelsene ikke handler om Kina, men heller reflekterer et sterkere regionalt militært partnerskap som vokser frem i region.

– Når vi jobber sammen, vet vi at vi har god forståelse om hvordan vi skal samarbeide. Derfor er denne øvelsen så viktig, sa han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon