Det var opp til parlamentsleder John Bercow å avgjøre om de folkevalgte kunne debattere onsdagens dagsorden og åpne for lovforslag mot en hard brexit. Arkivfoto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Parlamentsleder John Bercow tillater en hastedebatt i Underhuset. Opposisjonen vil bruke debatten til å åpne for lovforslag for å hindre en hard brexit.

Det var den konservative parlamentarikeren Sir Oliver Letwin som formelt ba Bercow om tillatelse til å holde en hastedebatt i henhold til Underhusets regelverk.

Dette er en debattform som normalt ikke fører fram til noe formelt vedtak, men tirsdag vil den handle om å ta kontroll over dagsordenen for neste dag. Målet er altså å kunne legge fram et lovforslag onsdag for å nekte Johnson å ta Storbritannia ut av EU uten en avtale.

annonse

Letwin hadde inntil tre minutter til å argumentere for sin søknad, men brukte bare en brøkdel av tiden. Bercow, som i likhet med de øvrige tilstedeværende var godt forberedt på spørsmålet, ga raskt sitt tilsagn. Han spurte deretter om det var støtte i forsamlingen og fant at det var mer enn nok til å åpne for en tre timer lang debatt tirsdag kveld.

Johnson har kuttet kraftig i antall brexitforhandlere

Boris Johnsons gruppe av brexitforhandlere er mindre enn en firedel så stor som Theresa Mays forhandlingsteam, opplyser kilder til Sky News.

Det er nå 24 tjenestemenn som jobber sammen med Johnsons fremste brexitrådgiver og -forhandler David Frost, opplyser kilder i regjeringsapparatet til kanalen. Til sammenligning var det over 100 personer som jobbet under forgjengeren Oliver Robbins da forhandlingene var på sitt mest intense under statsminister Theresa May.

Nyheten om at forhandlingsteamet er kraftig redusert, kan forsterke bekymringen blant dem som mener statsminister Johnson ikke mener alvor når han snakker om å få til en ny brexitavtale.

Flere kilder som står nær forhandlingsgruppen, sier til Sky News at det er stor bekymring for at gruppen er så liten at den er dårlig rustet til den krevende oppgaven å prøve å komme opp med en ny løsning for irskegrensen. Mays regjering hadde 45 personer som jobbet bare med dette vanskelige spørsmålet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon