- Resett - https://resett.no -

Liberalistene utestenges fra skoledebatter flere steder i landet

Liberalistisk Ungdom ekskluderes fra skoledebatten. 

Ungdomspartiet Liberalistisk Ungdom har blitt nektet å stille til debatt i Vest-Agder og Viken, med unntak av noen skoler i Akershus. I Oslo og i Hordaland har partiet opplevd å få beskjed om at de ikke er velkommen.   

Les også: Feil av MDG og Venstre å oppfordre til skulking [1] 

annonse

Hensikt 

Hensikten med skoledebatt og skolevalg er å forberede ungdom på valg, både som fremtidige velgere og i valgkamp-øyemed for ungdomspartiene. Primært handler det om å øke både kompetanse og interesse hos ungdom. 

Det er under skolevalg at ungdommen blir kjent med politisk argumentasjon, deltakelse i demokratiske prosesser og får gjøre seg kjent med valglokalet.

annonse

Udemokratisk  

Å ikke invitere oss og å nekte oss å stille, er svært udemokratisk. Det er snakk om offentlige skoler i fylker og kommuner hvorav vi stiller liste. LibUng har også oppnådd anbefalingen til UDIR om 1 % oppslutning ved forrige valg. I tillegg har vi flere medlemmer i LibUng enn hva Rød Ungdom og Grønn Ungdom hadde i utgangen av 2018 – så det er ikke størrelse det står på, sier Benjamin Bringsås, president i Liberalistisk Ungdom, til Resett. 

Benjamin Bringsås. Foto: Privat.

Liberalistisk Ungdom er ikke alene om å bli ekskludert. Partier som Demokratene og Partiet De Kristne får heller ikke delta.

Dette er et demokratisk problem og en hindring av ytringsfriheten, og derfor tror jeg deres medium er den perfekte plattform til å ta tak i saken. Vi møter sterk motstand fra flere ledd i demokratiet, fra AUF til skoleledelse og til fylkeskommune.

Les også: Måling: Flere AP-politikere vil heller ha Trond Giske som partileder enn Hadia Tajik  [2]

Ikke tid 

– Vi ble nok en gang nektet til debatt i dag igjen, i Oslo. Debattene holdes et annet sted enn ved skolen og de har ikke gitt oss beskjed eller informasjon.

– Problemet er at skoledebatt-ansvarlig i AUF som er årets arrangør har gitt anbefaling om at Stortingspartiene skal stille, til tross for å ha sagt at vi kan komme. Når vi hørte om bekreftelse endret hun plutselig tonen.

annonse

Utfordringen er ikke ny for Liberalistisk Ungdom.

– Vi har møtt på samme problem både i 2017 og 2015.

– Vi har vært i kontakt med den svært behjelpsomme AUF-lederen som anbefaler skolene å invitere oss med, så det ser ut til å være multikommunikasjon. Vi har vist skoleledelse melding fra AUF i Oslo, og sagt at de har fortalt oss at vi bare skal møte opp i god tid og eventuelt ringe AUF-lederen ved problem.

– På Edvard Munch ringte skoleledelsen ved Herdis Wiig til AUF-lederen og AUF-lederen anbefalte å ta oss med, men Wiig mente det ikke var tid eller plass til oss – til tross for at KrFU ikke stilte. Etter at jeg påpekte at det dermed burde være tid, så mente Wiig at ordstyrere ikke hadde forberedt seg på at vi skulle delta. Jeg sa at jeg ville vært fornøyd med å bare få åpning- og avslutningsinnlegg, men ingenting av argumenter hjalp, sier Bringsås.

– Argumentet med å ekskludere oss ser hovedsakelig ut til å gå på tid, til tross for at de aller fleste skoler klarer det helt fint.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474