Bildet av Trump Tower på Grønland gikk viralt. Skjermdump fra Twitter

«Norske medier løfter fort samfunnsoppdraget for å forklare sin viktige oppgave. Denne gangen druknet det i latter og likes», skriver Geiro Harnes og Runar Wiksnes i Medier 24.

annonse

De to er partnere og rådgivere i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese og fokuserer på reaksjonene etter at det ble kjent at Trump vurderte å kjøpe Grønland.

– Forslaget ble møtt med latterbølger og vantro over hele verden. Men bak latteren lå det en helt annen og mye større sak. Den kom knapt frem i norske medier.

USA har hatt militærbase på Grønland siden 2. verdenskrig. Også Kina viser interesse for den mineralrike øya, og har allerede etablert seg på Grønland med  gruvedrift og en GPS-stasjon som kan brukes til militære formål. Men norske journalister virker lite informerte:

– Norske medier la i stedet vekt på eiendomsmogulen Trump, som dessuten ikke var den første amerikanske presidenten som forsøkte seg på global eiendomshandel. President Truman tilbød jo danskene 100 millioner dollar  i  gull for Grønland i 1946, uten at han klarte å friste danskene, mens tsaren takket ja til  7,2 millioner dollar  for Alaska. Og danskene hadde jo solgt Dansk Vestindia til USA i 1916.

Les også: Trump kaster lys over Grønlands geostrategiske betydning

Strategiske spørsmål ble oversett

Dagbladet stilte spørsmål ved om motivet var økonomisk eller personlig. Av 552 artikler om Grønland i august var det bare 14% av mediedekningen som satte Trumps handlinger i konteksten Kina vs. USA i Arktis. Bergens Tidende var først ute. Men det strategiske spørsmålet ble stort sett oversett inntil Torbjørn Færøvik og Morten Jentoft skrev artikler om saken som nådde bredt ut.

Harnes og Wiksnes avslutter med et spark til mediene:

– Norske medier løfter fort samfunnsoppdraget for å forklare sin viktige oppgave. Denne gangen  druknet det i latter og likes.
Trump er direktør i sitt eget mediesirkus, men norske redaktører trenger ikke gjøre seg selv til klovner av den grunn.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.