Somalia er på nytt rammet av tørke og millioner av mennesker er avhengige av matvarehjelp utenfra. Over 1 million barn under fem år trues av sult, dersom hjelpen ikke kommer. Illustrasjonsfoto: Michael Kamber, UNICEF / NTB scanpix
annonse
annonse

Over 1 million småbarn i Somalia trues av sult dersom ikke omverdenen straks trapper opp nødhjelpen til landet, advarer Redd Barna.

178.400 barn under fem år i Somalia er nå akutt underernærte, og tørke og krigshandlinger gjør at antallet i løpet av kort tid kan bli mangedoblet, sier lederen for Redd Barnas virksomhet i landet, Mohamud Mohamed Hassan.

– Vår største frykt blir nå bekreftet ved at 1 million barn nok en gang må lide som følge av de nedverdigende, ulykkelige følgene av tørke, sier han.

annonse

Mange somaliske familier sliter fortsatt etter den langvarige tørken i 2017, da geiter, kveg og kameler døde og mangel på mat og vann tvang tusenvis av mennesker inn i leirer.

– Det som virkelig bekymrer oss, er hyppigheten av disse tørkeperiodene. Familier som lever av buskap trenger i gjennomsnitt to sesonger med godt regn for å komme til hektene etter en dårlig sesong, sier Hassan.

For å unngå en gjentakelse av sultkatastrofene i 2011 og 2017, har hjelpeorganisasjonene utarbeidet en kriseplan. Under halvparten av denne er hittil finansiert.

annonse

Minst 2,1 millioner mennesker i Somalia opplever nå kritisk matmangel eller i verste fall sult. 6,3 millioner mennesker – nesten halve befolkningen – risikerer å gå sultne når matlagrene tømmes i oktober, advarer Redd Barna.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon