Halvard Hanevold døde tirsdag, 49 år gammel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

OL-vinneren Halvard Hanevold er død. Han ble 49 år gammel. – Hanevold var et stort ideal for mange, sier idrettsminister Trine Skei Grande (V).

Halvard Hanevold døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen, 49 år gammel.

– Vi har mistet en stor stjerne, det er det ingen tvil om, sier president i Norges Skiskytterforbund, Arne Horten til NTB om Hanevolds død.

annonse

Han forteller at skiskytterfamilien er i sorg etter at de fikk nyheten og at de tenker på Hanevolds nærmeste, familie, venner og pårørende.

– Halvard var en lenge en aktiv og godt likt skiskytter. Han har gitt mye til norsk og internasjonal skiskyting. Det er et dypt savn. Han var jo ekspertkommentator på TV, så han var jo aktiv for skiskytterfamilien også etter at han la opp, sier Horten videre.

– Han gjorde en veldig god figur også utenfor arenaen, han var positiv og omgjengelig og framsnakket norsk og internasjonal skiskyting.

annonse

Det var avisen Budstikka som omtalte saken først.

Avsluttet med kongepokal

Hanevold var 18 år på landslaget i skiskyting og deltok i til sammen fem OL og 15 VM. Det resulterte i tre OL-gull og fem VM-gull, i tillegg til 14 andre OL-og VM-medaljer.

Med gullet på stafetten i Vancouver i 2010 ble Halvard tidenes eldste norske gullvinner i vinter-OL. Han tok også sin 40 pallplasseringer i verdenscupen, den siste tok han i en alder av 40 år i sitt aller siste internasjonale renn i Khanty-Mansijsk i Russland.

Han avsluttet karrieren med å vinne kongepokalen under NM i Simostranda i 2010.

– Han var en av disse idrettsutøverne som både klarte å være en stor idrettsutøver og ha en skolegang og karriere på siden. Det syns jeg er veldig bra, sier idrettsminister Trine Skei Grande (V).

– Dette er bare tragisk, sier idrettsministeren som legger til at Hanevold var et stort ideal for mange.

En av de mest meriterte

Etter karrieren som aktiv skiskytter jobbet Hanevold som ekspertkommentator i NRK, blant annet sammen med Ola Lunde. Lunde forteller at nyheten om Hanevolds bortgang kom som et sjokk.

– Det er jo ikke mange dager siden jeg så han på TV, at han kommenterte og ble intervjuet og så frisk og rask ut der. Det er rett og slett fryktelig. Det er så ufattelig tragisk, sier en preget Ola Lunde til NRK.

annonse

Hanevold ble en av de mest meriterte skiskyttere, etter at han startet med skiskyting som 15-åring. Han kom med på landslaget i 1992 og vant i alt 22 internasjonale medaljer før han la opp i 2010. Bare Ole Einar Bjørndalen har flere medaljer, ifølge Wikipedia.

Halvard Hanevold etterlater seg kone og to barn.

Liv Grete Skjelbreid: – Vanskelig å finne ord

En tydelig preget Liv Grete Skjelbreid har vanskelig for å finne ord etter at tidligere skiskytterkollega og ekspertkommentator Halvard Hanevold er død.

Skjelbreid satt i foreldremøte da Hanevolds død ble kjent, og sier til NTB at hun er i sjokk.

– Jeg prøver å forstå hva som har skjedd og tenker på alle de gode minnene jeg har sammen med Halvard. Samtidig håper jeg at jeg kan våkne opp i morgen og få vite at dette ikke er sant, sier en preget Skjelbreid.

Skjelbreid var på det norske skiskytterlandslaget samtidig som Hanevold, men la opp tidligere enn ham. De siste årene var de kolleger som ekspertkommentatorer på NRK.

– Han var en fantastisk motivator og den mest grundige personen jeg har vært borti. Han hadde alltid en plan A og en plan B og kanskje til og med en plan C. Hvis du spurte ham om råd eller det var noe du lurte på, så kunne det ta litt tid før du fikk svar. Det var fordi han alltid undersøkte grundig før han svarte. Du kunne alltid stole på svaret du fikk, sier hun.

Hun beskriver Hanevold som den stødige som alltid tok ansvar og fant løsninger når det var konflikter.

– Han var ikke minst en inspirator for alle de som ikke alltid hadde enkleste vei til toppen. Han var villig til å gå andre veier og skille seg ut for å bli god, avslutter Liv Grete Skjelbreid.

Torgeir Bjørn om Hanevold: – Han var limet i landslaget

annonse

Torgeir Bjørn er rystet etter nyheten om Halvard Hanevolds dødsfall. Han minnes den avdøde 49-åringen som en leder på skiskytterlandslaget.

Bjørn var i tillegg til NRK-kollega treneren til Halvard Hanvold en periode. Til Dagbladetforteller Bjørn at han var sjokkert da han fikk høre nyheten om at den tidligere skiskytteren døde tirsdag, 49 år gammel.

– Ord blir fattige. Jeg kommer inn fra løpetur og leser dette, og blir helt skjelven, sier han til avisen.

Han husker Hanevold som en naturlig leder, i tillegg til en fantastisk skiskytter.

– Han var limet i landslaget da jeg var trener. Vi hadde løpere som Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og andre som satte standarden på mange ting, men det var Halvard som var den samlende i laget. Hvis det var store ting og diskusjoner, sto han fram som en leder og som samlet gruppa, sier han til Dagbladet.

En av de mest meriterte

Hanevold ble en av de mest kjente og meriterte skiskyttere, etter at han startet med skiskyting som 15-åring. Han kom med på landslaget i 1992 og vant i alt 22 internasjonale medaljer før han la opp i 2010.

Bare Ole Einar Bjørndalen har flere medaljer, ifølge Wikipedia.

Av medaljene kom seks fra OL, tre av disse var gull. I Nagano i 1998 vant han 20 kilometeren. I tillegg har han stafettgull i stafett fra 2002 og 2010. Han tok også fem VM-gull, sju sølv og fire bronser før han la opp som skiskytter i 2010.

Halvard Hanevold etterlater seg kone og to barn.

Ola Lunde: – Et helt fryktelig sjokk

NRKs ekspertkommentator Ola Lunde er sterkt preget etter nyheten om Halvard Hanevolds død.

OL-mesteren Hanevold døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen. Han ble 49 år gammel. Nyheten kom som et sjokk på de fleste, inkludert Ola Lunde som har jobbet som kommentator i NRK sammen med Hanevold i flere år.

– Det var et helt fryktelig sjokk for meg. Det er jo ikke mange dager siden jeg så han på TV, at han kommenterte og ble intervjuet og så frisk og rask ut der. Det er rett og slett fryktelig. Det er så ufattelig tragisk, sier en preget Ola Lunde til NRK.

Lunde var kollega med Hanevold i NRK, og sier til Dagbladet at Hanevold var dedikert til sporten, også på TV.

– Jeg har jobbet med ham siden han la opp, og det har vært veldig bra og klart å ta ekspertrollen veldig bra. Han var dedikert og kjente sporten veldig godt.

Hanevold ble en av de mest meriterte skiskyttere og vant blant annet seks OL-medaljer, tre av disse var gull.

– Som utøver er han den mest dedikerte jeg har sett. Han hadde ikke noe fysisk talent, men det er ingen som har jobbet bedre enn han, og det er nok derfor han ble olympisk mester også, sier Lunde.

NRK-kollega om Hanevolds bortgang: – Helt ubegripelig

NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith betegner Halvard Hanevolds dødsfall som «helt ubegripelig».

– Det er det mest sjokkerende jeg har hørt noen gang. Jeg har akkurat fått beskjeden, det er vanskelig å si noe, sier Stabrun Smith til Budstikka.

Han traff Hanevold i Frankrike sist helg.

– Det siste vi sa til hverandre, var «takk for turen, vi sees til vinteren». Og senest i dag diskuterte jeg med sjefen min hvilke verdenscuprenn Halvard skulle være med på til vinteren, sier Stabrun Smith.

Skiskytterkommentatoren minnes Hanevold som en fyr det var godt å være på tur med.

– Halvard var veldig sosial og omgjengelig. Han likte å gruble og gå i dybden på ting. Hvis jeg stilte ham et spørsmål, grublet han som regel før det kom et svar. Han var et interessant menneske å være sammen med, sier NRK-kommentatoren.

Fakta om Halvard Hanevold

Dette er tidligere skiskytter Halvard Hanevold:

* Fullt navn: Halvard Hanevold

* Født: 3. desember 1969 i Asker

* OL-vinner i skiskyting

* Vant tre OL-gull: 20 kilometer i Nagano i 1998, stafett i Salt Lake City i 2002 og stafett. Tok i tillegg to sølv og én bronse

* Har totalt tatt 16 VM-medaljer i skiskyting, fem av dem gull

* Tok ni seire i verdenscupen

* Jobbet etter karrieren blant annet som NRK-ekspert

* Utdannet som sivilingeniør

* Hanevold døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen

* Etterlater seg kone og to barn

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon