Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Tre medlemmer av den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» er dømt for hatefulle ytringer etter å ha hengt opp hakekors-bannere.
annonse

Det var Filter Nyheter som først omtalte domfellelsen.

De tre ble ilagt forelegg etter å ha hengt opp flagg og bannere med hakekors flere steder i Kristiansand natt til 9. april 2018 – årsdagen for den tyske invasjonen av Norge i 1940.

De nektet å vedta foreleggene, fordi de ikke mente handlingen var en hatefull ytring. Saken havnet dermed i retten.

annonse

– Retten er av den oppfatning at de tiltaltes bruk av hakekorset, sammen med banner med teksten «Vi er tilbake!», i denne konteksten, uten tvil er å regne som en hatefull ytring. Bruken og konteksten kan reise spørsmål om handlingene i en viss forstand innebærer en trussel – i alle fall kan handlingene oppfattes som truende, fastslår tingretten i dommen.

Den ene mannen, som er i 40-årene, er dømt til å betale en bot på 12.000 kroner, subsidiært en fengselsstraff på 24 dager. De to andre, begge i 30-årene, må betale henholdsvis 12.000 og 6.000 kroner.

De tiltalte erkjente ikke straffskyld i retten, men erkjente de faktiske forholdene. De har forklart at motivet for handlingen var at de ønsket oppmerksomhet og ville rekruttere tilhengere.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.