Illustrasjonsbilde. Pixabay/abvrockgroup
annonse
annonse

I den siste tiden har det vært omtale rundt salg av snus på nett i Norge. Det har kommet flere aktører som tilbyr snus til vesentlig lavere priser enn norske butikker.

Dette synes ikke «Dagligvaremafiaen» noe om!

Når dagligvaresektoren føler sitt hegemoni truet, må man slå hardt tilbake. Tidligere har vi nordmenn kun fått kjøpe billig snus på grensehandel eller i TaxFree. Til tross for at en god del handel lekker dit, ble det solgt snus i norske butikker i fjor for ca kr 8 milliarder- dvs til fullpris.

annonse

For å sette dette i litt perspektiv, er hele dagligvaremarkedet i Norge verdt ca kr 160 milliarder. Så snus alene står for 5 %.  I tillegg må vi ta i betraktning at snus er en av de varegruppene handelen har størst fortjeneste på. Snus er ALDRI på tilbud i norske butikker!

Nå virker det som om «Dagligvaremafiaen» og Virke (talerør for samme) begynner å innse at norske forbrukere ikke er helt idioter! Så, istedenfor å konkurrere på pris med nettaktørene, velger man heller og rakke ned på disse.

Les også: Demokratisk presidentkandidat ønsker å forby halvautomatiske våpen i USA

Et konkret eksempel jeg leste om i forrige uke

annonse

Virke gikk hardt ut forrige helg og etterlyste klarere regler rundt sanksjonsmuligheter dersom nettaktørene brøt 18-års grensen for salg av snus. Argumentet fra Virke var at butikkene håndhever dette forbudet meget strengt, men det ble sådd tvil om de norske nettaktørene hadde samme praksis. Med andre ord en ren mistenkeliggjøring av brysomme konkurrenter. Med liten skrift kunne man dog lese at ingen av nettaktørene var beskyldt for, eller hadde blitt tatt i å bryte noe regelverk!

Så vidt jeg har erfart kan ingen under 18 år handle snus på nett i Norge da aktørene bruker betalingsløsninger som krever at kjøperen er 18 år eller eldre. Med andre ord en oppkonstruert problemstilling egnet til å sverte konkurrenter.

I går kom nok en artikkel om dette. Nå mener Virke at myndigheten må innføre dobbel alderskontroll da for eksempel bruk av Bank ID ikke er sikkert nok. Argumentet var at noen kunne jo stjele en annen manns Bank ID. Man kan i dag låne hundrevis av tusen ved bruk av Bank ID, men ifølge Virke er det ikke sikkert nok ved kjøp av snus på nett!

Dersom dobbel alderskontroll blir innført neste år, det betyr at leverandør må sjekke alder også ved fysisk levering på døren til kunde, er det ikke sikkert nettaktørene kan opprettholde det lave prisnivået som er på nett i dag.

Selv handler jeg kun snus på nett når jeg ikke har anledning til å kjøpe på Taxfree eller i Sverige. Hvorfor betale kr 95 kroner for en boks på Kiwi, eller kr 110 kroner i en kiosk når jeg betaler under kr 75 kroner på nett? Seriøse nettaktører som for eksempel MaxSnus.no leverer rett hjem på kort tid og jeg betaler heller ingenting for frakt.

annonse

Ikke rart «Dagligvaremafian» er redde når de ser at menigmann i større grad benytter sin forbrukermakt!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon