Bherlin Gildo (nederst til høyre) feirer seieren i slaget ved Sheikh Suleiman. Skjermbilde Facebook

Bherlin Gildo beskrives som den første svenske terroristen som reiste til Syria for å krige.

Bherlin Gildo poserer med lik av regimetro syrere. Skjermdump Facebook
annonse

Som en del av en svensk gruppe av jihadister isluttet han seg etterhvert til terrorgruppen Den islamske staten (IS). Han er avbildet mens han tramper på døde syriske soldater, poserer med lik og i situasjoner hvor han fornedrer kristne, skriver Kvällsposten. Bildene ble lagt ut på hans egen Facebook-side.

Gildo ble pågrepet i 2014 på Heathrow og ble etterforsket for terrorisme. Men rettsaken kollapset, og han ble frikjent. Han flyttet tilbake til Sverige med nytt navn og ny adresse.

Nå krever han erstatning fra den svenske staten fordi han mener de gjennom Säpo (Sikkerhetspolitiet) bisto britiske myndigheter, og dermed er delansvarlige for at han ble frihetsberøvet. Han krever også tilbakebetalt økonomisk støtte, såkalt aktivitetsstøtte, som han ikke fikk mens han satt fengslet.

Les også: FN advarer mot ny terrorbølge i Europa

Bisarr sak

Terrorforsker Magnus Ranstorp kaller saken bisarr:

– Han ble frikjent i Storbritannia etter at rettssaken kollapset. Det er ganske komplisert, men handler om etterforskningen.

Ifølge Daily Mail handlet det blant annet om at britisk etterretning nektet å utlevere bevismateriale.

– Han hevder at Säpo hjelp til med informasjon, men dette fins det ingen bevis for (…) Skal han søke erstatning bør han henvende seg til britiske myndigheter, ikke den svenske staten.

Ifølge Ranstorp er Gildo «motbydelig åpen om hva han har holdt på der nede», og det finnes bildebevis som klart peker på overgrep og krigsforbrytelser.

– Derfor spør jeg meg hvorfor man ikke har startet en etterforskning om krigsforbrytelser, i forbindelse med hva han har gjort.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.