- Resett - https://resett.no -

IS-terrorist saksøker Sverige for manglende økonomisk støtte

Bherlin Gildo beskrives som den første svenske terroristen som reiste til Syria for å krige.

Bherlin Gildo poserer med lik av regimetro syrere. Skjermdump Facebook

Som en del av en svensk gruppe av jihadister isluttet han seg etterhvert til terrorgruppen Den islamske staten (IS). Han er avbildet mens han tramper på døde syriske soldater, poserer med lik og i situasjoner hvor han fornedrer kristne, skriver Kvällsposten [1]. Bildene ble lagt ut på hans egen Facebook-side.

Gildo ble pågrepet i 2014 på Heathrow og ble etterforsket for terrorisme. Men rettsaken kollapset, og han ble frikjent. Han flyttet tilbake til Sverige med nytt navn og ny adresse.

annonse

Nå krever han erstatning fra den svenske staten fordi han mener de gjennom Säpo (Sikkerhetspolitiet) bisto britiske myndigheter, og dermed er delansvarlige for at han ble frihetsberøvet. Han krever også tilbakebetalt økonomisk støtte, såkalt aktivitetsstøtte, som han ikke fikk mens han satt fengslet.

Les også: FN advarer mot ny terrorbølge i Europa [2]

Bisarr sak

annonse

Terrorforsker Magnus Ranstorp kaller saken bisarr:

– Han ble frikjent i Storbritannia etter at rettssaken kollapset. Det er ganske komplisert, men handler om etterforskningen.

Ifølge Daily Mail [3] handlet det blant annet om at britisk etterretning nektet å utlevere bevismateriale.

– Han hevder at Säpo hjelp til med informasjon, men dette fins det ingen bevis for (…) Skal han søke erstatning bør han henvende seg til britiske myndigheter, ikke den svenske staten.

Ifølge Ranstorp er Gildo «motbydelig åpen om hva han har holdt på der nede», og det finnes bildebevis som klart peker på overgrep og krigsforbrytelser.

– Derfor spør jeg meg hvorfor man ikke har startet en etterforskning om krigsforbrytelser, i forbindelse med hva han har gjort.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474