Olav Fykse Tveit (t.v.) har vært en god venn av norske muslimer. Til høyre ser vi muslimer protestere mot forfatter Salman Rushdie og utgivelsen av Sataniske vers på norsk i 1989. Alle foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

Gikk kraftig til angrep på Vebjørn Selbekk under karikaturstriden i 2006.

Olav Fykse Tveit blir av kristen-avisene Dagen og Vårt Land ansett som den mest sannsynlige til å overta rollen som preses i Den norske kirke, når Helga Hauglien Byfuglien går av som preses neste år. 

Som preses er man overhodet for biskopene, og det som kommer nærmest å være en leder for kirken. 

annonse

I dag er Fykse Tveit leder for Kirkenes Verdensråd, en prestisjefull stilling i den lutherske kristen-verden. Men han er i Norge særlig kjent som dialogprest med et hjerte for islam. 

Dannet Islamsk Råd

Allerede i 1992 tok han på vegne av Mellomkirkelig råd initiativet det første møtet mellom muslimske og kristne ledere i Norge. Bakteppet var fatwaen fra Irans åndelige overhode Ayatollah Khomeini mot forfatter av «Sataniske vers» Salman Rushdie, som førte til at to bokhandlere ble satt fyr på Nordstrand i Oslo og Rykkinn i Bærum og store demonstrasjoner. Bråket førte til større oppmerksomhet om islam i Norge. 

Dette møtet ble forløperen til det som senere ble Islamsk Råd Norge, paradoksalt nok med kirken og Fykse Tveit som fødselshjelpere. Rådet ble stiftet året etter, etter påtrykk fra nettopp Mellomkirkelig Råd. 

annonse

Blant oppgavene til dette nye kontaktpunktet ble å protestere mot Carl I. Hagens «utfall mot norske muslimer» i 1996. 

I 2004 stilte han seg i spissen for kritikerne av partiformann Carl I. Hagen da han på besøk i menigheten Livets Ord i Bergen uttalte seg sterkt kritisk om islams profet Mohammad. 

Som generalsekretær i Mellomkirkelig Råd tok han initiativ til en samling med norske kristenledere som krevde at Hagen beklaget, noe Frp-formannen nektet å gjøre. 

Les også: NRK opplyste ikke om at Zeliha Acar var ansatt i Islamsk Råd – oppdaterer sak etter avsløringer i sosiale medier

Angrep Vebjørn Selbekk

annonse

Under karikaturstriden i 2006, da daværende Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk ble hengt ut av utenriksminister Jonas Gahr Støre og ansvarliggjort for protester mot Norge, slang også Fykse Tveit seg på hylekoret. 

– Ingen ansvarlige kirkeledere kan gi sin støtte til det Magazinet gjorde. Dette handler ikke om retten til fri ytring, men om å behandle hverandre med respekt for å skape et inkluderende samfunn, sa Fykse Tveit i en pressemelding.

Han understreket at saken ikke først og fremst har juridisk karakter, men er et politisk og moralsk spørsmål.

– Ytringsfriheten er en grunnleggende rettighet som må respekteres, men denne friheten innebærer også et stort ansvar. For alle som er opptatt av ansvarlig opptreden i religionsdebatten er det klart at Magazinet bare oppnår en ting ved å publisere de omtalte karikaturtegningene: Å krenke andres religiøse følelser, sa Fykse Tveit.

Liberal asylpolitikk

Han har flere ganger markert seg som en tilhenger av mer liberal asylpolitikk, blant annet da den rødgrønne regjeringen varslet en strengere asylpolitikk i 2008:

– Asylpolitikken er verdikamp. Med det programmet dagens regjering har, er det overraskende at den legger seg nærmere opp til Fremskrittspartiets politikk fremfor å være et alternativ, sa lederen i Mellomkirkelig råd, Olav Fykse Tveit, til NTB.

Han er også en markert Israel-kritiker, noe han fikk tydelig frem i en erklæring under Gazakrigen i 2008. 

«Israels bruk av militær makt i Gaza de siste dager skaper nå en humanitær situasjon som er helt uakseptabel og umoralsk. (…) Vi ber innstendig – med tanke på de mange sårede, skadde, pårørende til de drepte og de som er redde for nye angrep – på begge sider av grensene: Stopp bruken av militærmakt, gi rom for humanitær og medisinsk hjelp, og vis mot og handlekraft til å finne politiske løsninger», het det i en uttalelse han signerte sammen med andre norske kirkeledere. 

Og selv om han ble leder for Kirkenes Verdensråd i 2009, betød det ikke at han sluttet å markere seg for mer tilpasning til islam i Norge. I 2010 gikk han inn for norsk imamutdanning:

– Norge går i feil retning dersom regjeringen sier nei til å støtte imamutdanning. Det vil være i strid med en aktiv religionspolitikk. I et integreringsperspektiv må det være langt viktigere at de får sin utdanning i Norge, enn at de reiser utenlands, sa Tveit til Aftenposten.

Lovpriste islam

I senere år har han vært mindre deltakende, men det har ikke hindret Fykse Tveit å lovprise islam. 

I en tale holdt av generalsekretær i Kirkenes Verdensråd Olav Fykse Tveit under et dialogmøte mellom ulike trossamfunn i Egypt lovpriste han det islamske Al-Azhar-universitetets øverste leder, storimam Ahmed El-Tayeb. Al-Azhar-universitetet er verdens eldste islamske universitet og en mektig institusjon med stor innflytelse utenfor Egypts grenser. Med andre ord hadde Olav Fykse Tveit, som ofte blir nevnt som en mulig bispekandidat, en sjelden anledning til å tale klart om forfølgelsen av både kristne og andre religiøse minoriteter i Midtøsten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon