43 lærerstudenter forsvant sporløst i byen Iguala i Mexico i september 2014, angivelig etter å ha blitt pågrepet av politiet, som deretter overlot dem til en narkobande. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Mexicos president lover å ta rettslige skritt mot dommere og statsadvokater som har bidratt til løslatelse av flere som knyttes til en massakre på 43 studenter.

De 43 lærerstudentene forsvant sporløst etter at bussen de hadde kapret i forbindelse med en demonstrasjon, ble angrepet av politiet i byen Iguala i september 2014.

Myndighetene mener at politiet bortførte studentene og overleverte dem til en narkobande som deretter skal ha drept dem, brent likene på en søppelfylling og dumpet levningene i en elv.

annonse

142 medlemmer av narkokartellet Guerreros Unidos er i årene siden pågrepet, mistenkt for å ha deltatt i massakren, men av disse er 53 alt løslatt.

Rettslige skritt

Nå varsler president Andres Manuel Lopez Obrador rettslige skritt mot dommerne og statsadvokatene som har bidratt til løslatelsene.

– Dette er en svært alvorlig juridisk sak. Vi skal derfor fremme en formell klage til riksadvokaten og det føderale rettsvesenet, sier Lopez Obrador.

Frifant leder

Presidenten kom med kunngjøringen kort tid etter at en dommer hadde frifunnet og løslatt mannen som var anklaget for å ha beordret bortføringen og drapene på studentene, Gildardo Lopez Astudillo.

annonse

Lopez Astudillo skal ha vært en av lederne i narkokartellet, som angivelig trodde at studentene de fikk overlevert fra de korrupte politifolkene tilhørte en rivaliserende narkobande.

Dommeren løslot 50-åringen fordi han angivelig ble utsatt for tortur under avhør.

Manglende vilje

50 andre bandemedlemmer som sitter i varetekt, mistenkt for delaktighet i massakren, kan også bli løslatt av samme grunn i løpet av kort tid, ifølge Mexicos viseminister for menneskerettigheter, Alejandro Encinas.

Han anklager dommerne for «svært fri tolkning av loven» og påtalemyndigheten for manglende vilje til å komme til bunns i saken.

– I stedet for å garantere ofrenes rett til sannhet og rettferdighet, er det dannet en pakt som sikrer taushet og straffrihet, sier Encinas.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon