Det er ikke kjent om USAs lenge varslede fredsplan for Midtøsten vil innebære israelsk tilbaketrekning fra de okkuperte, palestinske områdene. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Jason Greenblatt, som omtales som hovedarkitekten bak president Donald Trumps lenge lovede fredsplan for Midtøsten, trekker seg.

Greenblatt har formelt hatt posten som Trumps spesialutsending for internasjonale forhandlinger.

Trump bekreftet torsdag at den tidligere forretningsadvokaten forlater administrasjonen, for å gå tilbake til privat sektor.

annonse

– Hans hengivenhet til Israel og til å få i stand fred mellom Israel og palestinerne, vil ikke bli glemt. Han vil bli savnet. Takk, Jason!, tvitrer presidenten.

– Århundrets plan
Sammen med presidentens svigersønn Jared Kushner har Greenblatt utarbeidet det Trump har omtalt som århundrets plan for fred mellom Israel og palestinerne. Presentasjonen av planen er imidlertid utsatt gang på gang, og innholdet er ikke kjent.

Palestinerne har avfeid den angivelige fredsplanen og har nektet å ha noe med USA å gjøre siden Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad i desember 2017.

Forholdet ble ytterligere forverret da USA i mai i fjor flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, og da Trump i mars i år anerkjente de syriske Golanhøydene som israelsk territorium. Israel okkuperte Golanhøydene i 1967 og har siden annektert området, noe FN ikke anerkjenner.

annonse

Sørger ikke
Greenblatt har markert seg som en ivrig tilhenger av alle de kontroversielle beslutningene, og han har også forsvart USAs drastiske kutt i bistanden til palestinerne for å presse dem tilbake til forhandlingsbordet.

Kushner hyllet torsdag Greenblatt og hevdet at han har bidratt til å bedre forholdet mellom Israel og nabolandene.

– Han har tillit og er respektert av alle ledere i regionen, sa Kushner.

Palestinerne sørger ikke over Greenblatts avgang, sier en talsmann for palestinernes president Mahmoud Abbas.

– Han ruinerte USAs troverdighet og ødela fredsprosessen, sier Nabil Abu Rudeineh.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon