Orkanens øye på et satellittbilde av Dorian tatt tidligere denne uka. Foto: Nick Hague / NASA / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Monsterorkanen Dorian lå unormalt lenge over Bahamas. Forskere mistenker at det stillestående uværet har sammenheng med klimaendringene.

Dorian er nå på vei mot USA, etter å ha herjet øystaten Bahamas tidligere denne uka.

Så langt er 20 mennesker bekreftet omkommet på Bahamas, hvor ødeleggelsene er beskrevet som «apokalyptiske». Vindstyrkene var blant de kraftigste som noen gang er målt under orkaner i Atlanterhavet som har truffet land.

annonse

I tillegg lå uværet nesten stille uvanlig lenge over Bahamas. I 28 timer mandag og tirsdag beveget uværssystemet seg i 1,6 kilometer i timen eller saktere.

– Dette har aldri skjedd før, sier meteorologen Jeff Masters fra den amerikanske værvarslingstjenesten Weather Underground.

Aldri tidligere er det registrert Atlanterhavs-orkaner i kategori 5 som har ligget like lenge stille.

Forsker Jim Kossin i den amerikanske forskningsetaten NOAA mener Dorians utvikling er i tråd med det man forventer etter hvert som temperaturen på jorda stiger.

annonse

Kossin viser til teorien om at den globale oppvarmingen bremser kraftige luftstrømmer høyt oppe i atmosfæren. Uvanlig rolige forhold i disse luftlagene bidro til at Dorian lå så lenge stille.

Orkanene Florence og Harvey, som rammet USA i 2018 og 2017, beveget seg også unormalt sakte.

Stigende temperaturer i havet fører trolig også til at de kraftigste orkanene blir enda kraftigere. Det samlede antallet orkaner ser imidlertid ikke ut til å stige.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon