Migranter fra Midtøsten i Malmø, Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
annonse

Antall personer med ingen eller lav grunnskoleutdanning i Sverige øker dramatisk. Særlig Stockholm er hardt rammet.

I 2015 skrev den svenske statskanalen SVT at det under migrantkrisen pågikk «en massiv import – av kunnskap». Man omtalte den høye asylinnvandringen som et «tiltagende kompetanseregn». Nå har imidlertid pipen fått en helt annen lyd.

SVT rapporterer nå at antall personer med lav eller ingen grunnskoleutdanning har økt drastisk i løpet av de to siste årene. Dette baseres på statistikk fra den svenske arbeidsformidlingen. 

annonse

Les også: Innvandrer i Sverige: – Sverige tilhører svenskene

Stockholm hardest rammet

I 2017 lå antallet personer med lav eller ingen utdanning på 9 700. Dette tallet har økt med 61 prosent, og i dag er det hele 15 700 personer i Sverige med svært lav eller ingen skolegang. Den største andelen av denne økningen er det hovedstaden Stockholm som har tatt unna. 

annonse

SVT opplyser selv at forklaringen bak økningen ligger i migrantkrisen i 2015.

Vil kartlegge

Lokale myndigheter i Stockholm mener nå at man trenger en bedre kartlegging av antall analfabeter ,og hva slags kompetanse innvandrere har. Dette er informasjon man må samle inn raskt, anser man.

– Vi vet ikke hvor mange som kan lese og skrive. Det er det første vi bør få vite, sier Sam Yildirim, som er utviklingsleder for fylkesstyret i Stockholm. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse