Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB scanpix

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å «åpne portene» for syriske flyktninger til Europa hvis Europa ikke hjelper med å innføre buffersone i Syria.

annonse

Tyrkia «har ikke fått den nødvendige støtten fra verdenssamfunnet, spesielt Europa» i arbeidet med avhjelpe den syriske flyktningbyrden, uttalte Erdogan på et partimøte i Ankara torsdag.

Tyrkia kan ikke håndtere denne byrden på egen hånd, la han til.

– Vi vil måtte åpne portene, sa Erdogan til partifellene.

Tyrkia ønsker å få på plass en såkalt trygg sone på den syriske siden av grensen mot Tyrkia innen utgangen av måneden, opplyste presidenten på torsdagens møte. Han viste til det han kaller «en trussel om millioner av nye flyktninger» fra Idlib-provinsen i Syria. Tyrkia ber om internasjonal hjelp og støtte til å få på plass buffersonen.

Den tyrkiske regjeringens mål er å kunne gjenbosette «minst 1 million» syriske flyktninger i sikkerhetssonen, opplyste Erdogan torsdag.

Ifølge FN har over 570.000 personer flyktet fra Idlib, som grenser til Tyrkia, siden det syriske regimet i april, med støtte fra Russland, startet sin offensiv mot opprørerne som kontrollerer regionen.

Tyrkia er fra før blant landene som har tatt imot flest flyktninger i verden. Over 4 millioner flyktninger er i Tyrkia. Over 3,6 millioner av dem har flyktet fra krigen i Syria.

Tyrkia samarbeider med USA for å etablere en buffersone i Nord-Syria. Hensikten er å bremse flyktningstrømmen inn i Tyrkia, og å holde amerikansk-støttede kurdiske styrker unna den tyrkiske grensen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.