Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å «åpne portene» for syriske flyktninger til Europa hvis Europa ikke hjelper med å innføre buffersone i Syria.

Tyrkia «har ikke fått den nødvendige støtten fra verdenssamfunnet, spesielt Europa» i arbeidet med avhjelpe den syriske flyktningbyrden, uttalte Erdogan på et partimøte i Ankara torsdag.

Tyrkia kan ikke håndtere denne byrden på egen hånd, la han til.

annonse

– Vi vil måtte åpne portene, sa Erdogan til partifellene.

Tyrkia ønsker å få på plass en såkalt trygg sone på den syriske siden av grensen mot Tyrkia innen utgangen av måneden, opplyste presidenten på torsdagens møte. Han viste til det han kaller «en trussel om millioner av nye flyktninger» fra Idlib-provinsen i Syria. Tyrkia ber om internasjonal hjelp og støtte til å få på plass buffersonen.

Den tyrkiske regjeringens mål er å kunne gjenbosette «minst 1 million» syriske flyktninger i sikkerhetssonen, opplyste Erdogan torsdag.

Ifølge FN har over 570.000 personer flyktet fra Idlib, som grenser til Tyrkia, siden det syriske regimet i april, med støtte fra Russland, startet sin offensiv mot opprørerne som kontrollerer regionen.

annonse

Tyrkia er fra før blant landene som har tatt imot flest flyktninger i verden. Over 4 millioner flyktninger er i Tyrkia. Over 3,6 millioner av dem har flyktet fra krigen i Syria.

Tyrkia samarbeider med USA for å etablere en buffersone i Nord-Syria. Hensikten er å bremse flyktningstrømmen inn i Tyrkia, og å holde amerikansk-støttede kurdiske styrker unna den tyrkiske grensen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon