Tre sakkyndige er oppnevnt for å undersøke Philip Manshaus. Her er 22-åringen sammen med sin forsvarer Unni Fries. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Tre sakkyndige er oppnevnt for å gjennomføre den rettspsykiatriske undersøkelsen av terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22).

annonse

De tre er overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud, opplyser politiet i Oslo.

De tre ble oppnevnt av Asker og Bærum tingrett onsdag, ifølge Aftenposten.

De tre skal gå i gang med samtaler med Manshaus i løpet av de nærmeste dagene og skal være ferdige med undersøkelsene 7. november, ifølge politiet.

Psykotisk

Manshaus har erkjent å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17). Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august.

22-åringen ble pågrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte kort tid etter drapet. Ingen ble skadd i skytingen.

Målet med undersøkelsen er å finne ut om Manshaus er strafferettslig tilregnelig. De sakkyndige skal undersøke om han antas å ha vært psykotisk under hendelsene 10. august. De skal også ta stilling til om han eventuelt bør overføres til tvunget psykisk helsevern eller forvaring.

Samtale med psykolog

Oslo politidistrikt ba om en fullstendig judisiell observasjon, en såkalt rettspsykiatrisk undersøkelse, etter at de mottok en foreløpig rettspsykiatrisk erklæring om 22-åringen fra psykologspesialist Marianne Teigland.

Hun hadde en over tre timer lang samtale med Manshaus på politihuset i Oslo i slutten av august.

Samtalen ga, ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, politiet nyttig informasjon i etterforskningen.

Fengslingsmøte

Manshaus møter mandag i Oslo tingrett til et nytt fengslingsmøte. Han har ikke samtykket til videre varetekt.

Han ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud 12. august.

Varetekten går ut mandag, og påtalemyndigheten må begjære ham fengslet på nytt.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.