Olav Fykse Tveit kan bli ny ledende biskop. Her i møte med pave Frans i 2018. AFP PHOTO / VATICAN MEDIA"
annonse
annonse

Olav Fykse Tveit ser ut til å bli ny ledende biskop i Den norske kirke, og anklages for å ha en svært fiendtlig agenda mot Israel.

– Fykse Tveit har i årevis kjempet for etterkommerne av palestinske flyktningers såkalte «rett til å vende tilbake» (…) Fykse Tveit kjemper for at palestinerne får anerkjennelse av sin arabiske stat nummer 22 og muslimske stat nummer 57, men vil også gjøre verdens eneste jødiske stat til arabisk og muslimsk, skriver Conrad Myrland i Med Israel for fred (MIFF).

Som leder i Kirkenes Verdensråd har Fykse Tveit vært hovedansvarlig for ledsagerprogrammet, som koordineres av Kirkens Nødhjelp. MIFF er kritisk til dette programmet:

annonse

– Men som MIFF har påpekt tidligere, handler ikke ledsagerprogrammet bare om solidaritet. Norske deltakere har kommet tilbake og formidlet løgnkart om Israel og sammenlignet Israel med nazi-Tyskland i 1930-årene. Fykse Tveit selv har beveget seg i samme landskap. «Jeg hørte om okkupasjonen av mitt land i fem år under den andre verdenskrig som historien til mine foreldre. Nå ser jeg og hører jeg historiene om 50 år med okkupasjon…», skrev Fykse Tveit i 2017.

Dette er antisemittisme, skriver MIFF, og oppgir flere eksempler.

– Den amerikanske teologen Robert Smith, en av lederne i Kirkenes Verdensråds Palestine Israel Ecumenical Forum (PIEF) deltok i 2015 på et seminar for boikott av Israel. «Kristen teologi som støtter zionisme er vranglære… falsk lære som må bli konfrontert,» sa Smith. «Det er avgjørende for oss alle å forstå at Israel i Bibelen, israelittene i oldtiden, ikke har koblinger på noen betydningsfull eller grunnleggende måte til den nåværende moderne staten Israel» (…) Smith og andre teologer med fiendtlig agenda mot Israel har hatt fritt spillerom så lenge Kirkenes Verdensråd har vært ledet av Fykse Tveit.

Les også: Norge støttet FN-resolusjon som kritiserte Israel for kvinners rettigheter

annonse

I juli skrev tidligere redaktør i Vårt land Helge Simonnes i Dagsavisen: «Den norske kirke skal i høst sette i gang prosessen med å finne ny ledende biskop. Det tas for gitt at det blir Olav Fykse Tveit».

Fykse Tveit mener konflikten mellom Israel og palestinerne er årsaken til ekstremisme, men dette blir å snu det hele på hodet mener MIFF:

– Religiøs ekstremisme er mye mer en kilde og årsak til konflikten, enn at konflikten er en kilde til ekstremisme.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon