Illustrasjosnfoto: NTB Scanpix
Illustrasjosnfoto: NTB Scanpix
annonse
annonse

PST pågrep torsdag en 23 år gammel mann bosatt i Telemark. Han er nå siktet for terrorforbund, og ble i Oslo tingrett fredag varetektsfengslet i fire uker.

Mannen er norsk statsborger, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Resett kjenner til at han er født i Norge av somaliske foreldre. Han heter Ibrahim Sheikh og er vokst opp i Skien i Telemark

– Han erkjenner ikke straffskyld, han er overrasket og kjenner seg ikke igjen i siktelsen sier hans forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen til NRK.

annonse

Forsvareren oppgir ingen detaljer om hvorfor hans klient, som Resett erfarer heter Ibrahim Sheikh, befinner seg i denne situasjonen. Alle dokumenter i saken er klausulert.

Terrorforbund innebærer at flere jobber sammen for å planlegge eller forberede terrorhandlinger. Forbrytelsen har en strafferamme på fengsel i inntil 10 år.

Les også: Derfor navngir Resett Philip Manshaus (21)

annonse

Varetektsfengsles

Politiadvokat Bjørn Thune i PST opplyste til pressen da han ankom tinghuset at de ville be om at fengslingsmøtet klokken 13 fredag gikk for lukkede dører, en begjæring retten tok til følge.

– Det er snakk om et alvorlig straffbart forhold, og basert på straffebudet må det være flere involverte. Etterforskningen er i en innledende fase, og det gjenstår fortsatt gjennomgang av beslag og avhør av vitner. Detaljer fra saken vil kunne påvirke vitneforklaringer, som kan skade etterforskningen vesentlig, skriver Oslo tingrett i sin kjennelse om lukkede dører, ifølge Dagbladet.

Flere venner og bekjente av Ibrahim Sheik har fortalt til NRK at den nå siktede mannen skal ha forandret seg de siste årene.

En venn av mannen sa at den siktede på et tidspunkt skal ha eksponert andre for IS-propaganda. Dette skal ha skjedd etter at mannen i 20-årene oppholdt seg i et afrikansk land for å studere. Utenlandsoppholdet skal ha forandret mannen

Radikalisert

Han skal ha blitt mer fundamentalistisk i sin tolkning av islam. Fordi profeten Muhammed formanet at menn burde ha skjedd og langt hår, lot han også håret gro. Den siktede skal heller ikke ha ønsket å se direkte på kvinner.

– Han var ikke til å kjenne igjen, fortalte en person som kjente ham.

annonse

En annen person fortalte at den siktede også sluttet å gå på fester, og andre bekjente sier at mannen skal ha oppholdt seg mye i utlandet de siste årene.

Ibrahim Sheikh er bosatt i Telemark, og er født i Norge i 1996, men Resett kjenner til at hans foreldrene kommer fra Somalia. Han hadde adferdsproblemer i oppveksten med en oppførsel som ledet til spekulasjoner i nærmiljøet om at han led av ADHD. Resett erfarer også at foreldrene, og spesielt faren, er sekulære.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon