yråd for helse,eldre og arbeid Tone Tellevik Dahl. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

En seniorforsker ved Fafo avslører at kommunene har en tendens til å presentere bedre tall enn hva virkeligheten tilsier når det gjelder antall deltidsstillinger.

De rødgrønne gikk til valg i 2015 med et valgløfte om å skaffe 500 nye årsverk til hjemmetjenesten for eldre i Oslo. Det gjenstår imidlertid 106 årsverk, drøyt 20 prosent, før de rødgrønnes valgløfte er innfridd. Dette skriver Dagbladet.

Les også: Oslo kommune bruker nesten 100 millioner kroner i året kun på promotering av seg selv

annonse

Men byrådet hadde ingen formening om det hadde blitt flere deltidsstillinger. Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) gikk etter press fra Dagbladet ut med en oversikt som viser at for fire år siden så jobbet 38 prosent av de fast ansatte i hjemmetjenesten deltid. I år er den andelen nede i 32 prosent, altså en forbedring på 6 prosent, ifølge byråden.

Forsker er uenig

Men Fafo-forsker, Leif E. Moland, mener dette er å pynte på virkeligheten.

annonse

– Kommunene har tradisjon for å presentere «penere» tall enn oss, sier Moland, som har forsket på arbeidsliv og arbeidstid i over 30 år.

– Vi mener at kommunenes gjennomsnittlig stillingsstørrelser og heltidsandeler blir for høye, dersom man ønsker å vise reelle tall over arbeidstakere som utøver hjemmetjenester til brukerne, sier han til Dagbladet.

I en rapport fra Fafo kan man se at fra 2002 til 2016 lå andelen deltidsansatte stabilt på cirka 76-77 prosent i Norge. Riktignok har andelen deltidsansatte i hjemmehjelpen i Oslo også gått ned i denne rapporten, men bare med 2 prosent.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon