Badeplass i Tingsryds kommune. Svenske ungdommer blir jaget av innvandrere fra de nærmeste badeplassene og må finne egne badeplasser lenger unna. Foto: Tingsryds kommune
annonse
annonse

Samhällsnytt har besøkt Ryd, en liten by i Tingsryds kommune i Småland med 1500 innbyggere.

De fleste som intervjues stiller anonyme, de tør ikke annet sier de. Det fortelles om vold, forfølgelse og svenske ungdommer som blir jaget fra sentrum. De tør ikke gå ut og spise en pizza. Nattevandrere blir trakassert og jaget.

Narkotika selges åpenlyst. Ungdom jages med kniv og bankes opp uten grunn, og trues hvis de ikke kjøper narkotika. På vei hjem fra badeplassen blir jenter forfulgt av eldre, utenlandske menn, noe som en ung jente sier «føles ubehagelig».

annonse

– De har en annen mentalitet enn vi har, forteller en eldre person, som også forteller at de eldre ikke tør gå ut lenger, noe som gjør at de eldre blir isolert i hjemmene.

– Man kjenner seg ikke igjen, rent demografisk, sier en annen.

Vi hører om fire venner som gikk på torget nylig. De fire var eneste svensker der, mens det var omtrent 25 innvandrere på plassen. Det føltes som om de hadde reist til et annet land.

annonse

Vi hører om svensker som ikke kjenner seg hjemme i sitt eget land.

Ingen vil integreres

Svenskene som intervjues leter etter forklaringer: Man må gjøre noe annerledes. Kanskje integreringen burde bli bedre? Kanskje begge gruppene bør være mer sammen?

– Men når gruppene treffes nå blir det jo bare problemer?

– Jo, men kanskje på en annen måte, med flere voksne til stede.

Samtidig innrømmer en ung jente at svenskene nok ikke egentlig vil integreres med disse innvandrerne som bare lager bråk og problemer, «men man må gjøre et forsøk».

En tidligere innvandrer fra Iran forteller at hun ville hjelpe de nyankomne med å integrere seg ved å hjelpe dem med enkle ting, som hvor man kaster søppel for eksempel. Men de nyankomne var ikke interesserte og ble aggressive. Ingen møter heller opp på fellesarrangementer som «Barnas dag» eller «Midtsommeraften». Hun sier det rett ut:

– Jeg tror at det rent faktisk er «kjørt», om jeg skal være realist.

annonse

Politiet er til ingen hjelp, de kommer først etter at en forbrytelse har skjedd. Svenske unge gutter snakker om å danne egne gjenger for å unngå at de hele tiden være en mot mange. Dialog, nattvandring og alle mulige tiltak har ikke hjulpet.

Les også: Sverige: Systemkollaps i sakte film

«Opplevd utrygghet»

I november 2018 viste en trygghetsundersøkelse det som politiet kaller røde tall, hvor det framgikk at det hadde vært en plutselig og voldsom vekst i opplevd utrygghet. Politiet understreker at det er den opplevde tryggheten det handler om.

Kommunalråden kalte påstander om at det er utrygt i Ryd for «fake news», siden statistikken ikke fortalte om et økt antall anmeldelser. Men folk gidder ikke anmelde, siden nesten alle saker blir henlagt, selv når gjerningsmennene er kjente.

Kommunen gjennomførte en egen undersøkelse, men også denne viste at mange opplevde utrygghet, og mange beskrev problematiske konsekvenser av innvandringen.

En annen sentral kommunepolitiker, Mikael Jeansson (S), sier at innvandringen har vært positivt for hele Tingsryds kommune, og mener kommentarer og rykter på sosiale medier har skylden for det også han kaller «opplevd utrygghet». Som om utryggheten er noe som kun eksisterer i den enkeltes fantasiverden.

Samtidig jubler han over befolkningsveksten, siden «økt befolkning betyr økte skatteinntekter». Han har ingen tall på hvor mange av de nyankomne som faktisk jobber og betaler skatt.

Les også: 80 prosent arbeidsledighet blant flere grupper innvandrere til svensk kommune

Noen dager etter intervjuet foreslår majoriteten i kommunestyret å øke skattene.

annonse

Filmen har en klar agenda, og viser selvsagt kun et utsnitt av virkeligheten. Men det vi ser er tegn på et lokalsamfunn i fullt forfall, hvor en del av lokalbefolkningen føler seg utrygge og uten tro på fremtiden.

Politikere kikker på statistikken og finner et helt annet bilde av virkeligheten. Dette til tross at også offisiell statistikk fra BRÅ viser en sterk vekst i antall anmeldte saker i Ryd, ifølge reporteren.

Tingsryds kommune har som slagord: «Der livet er herlig!» Du kan se hele filmen nedenfor.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon