Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
annonse
annonse

Valgdirektoratet sier i en uttalelse til Resett at de ønsker at flere med innvandrerbakgrunn bruker stemmeretten sin.

Nylig ble det omtalt i Resett at Valgdirektoratet i disse dager har sendt ut spesielle brev med oppfordringer om å stemme til potensielle velgere i Norge med innvandrerbakgrunn. Oppfordringen har blitt gjenstand for kritikk, ikke minst fra personer med innvandrerbakgrunn, som føler seg fremmedgjort av spesialbehandlingen.

annonse

– Dette brevet hadde ingen annen praktisk effekt på meg enn å skape en følelse av fremmedgjøring jeg ellers ikke går rundt med, skrev Mariam Naqvi i Aftenposten, etter selv å ha mottatt brevet.

Videre er det velkjent at det blant visse innvandrergrupper er veldig store flertall som stemmer på Arbeiderpartiet. Altså kan personer med innvandrerbakgrunn tippe balansen mot venstre.

Les også: Valgdirektoratet bedriver i praksis valgkamp for venstresiden

annonse

Ferske statsborgere

Resett har henvendt seg til Valgdirektoratet for en forklaring på den positive særbehandlingen. Kommunikasjonsrådgiver Bård Holmen Solvik sier til Resett at brevet sendes ut til personer som har hatt norsk statsborgerskap i mindre enn 18 år, samt velgere uten statsborgerskap, som kan stemme ved kommune- og fylkestingsvalg.

– Vi har sendt ut brev med oppfordring om å bruke stemmeretten til velgere med innvandrerbakgrunn. Brevet er sendt til velgere som ikke har norsk statsborgerskap og til velgere som har hatt norsk statsborgerskap i mindre enn 18 år. Brevet skal også være en påminnelse om at velgeren har stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalget, opplyser Solvik.

Øke deltagelsen

Årsaken er at man spesifikt ønsker å øke innvandrergruppers valgdeltagelse.

– Denne gruppen har tidligere hatt lavere valgdeltagelse enn resten av befolkningen. Målet med brevet er å øke valgdeltagelsen. Ved tidligere valg har det blitt gjennomført forsøk med utsendelse av brev til velgere uten norsk statsborgerskap og de som har hatt norsk statsborgerskap i mindre enn 18 år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon