Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

I morgen gjelder det. I kommuner landet over står nå slagene om kommuneøkonomi, bompenger, kunstprosjekter og byutvikling. Nå er det velgerne som har makten.

En liten digresjon som egner seg i valgtider: Strengt tatt lever vi ikke i et demokrati, og det skal vi faktisk være veldig glade for. Norges styreform er parlamentarisk, konstitusjonelt monarki. Det betyr at selv om vi har implementert demokratiske spilleregler i en viss utstrekning, så finnes det grenser for hva 51 prosent av befolkningen kan bestemme.

Vi har ikke flertallsstyre, vi styres av lover, som folket er med og påvirker. Lovene, konstitusjonen, er der for å beskytte individet fra statlige overgrep, uansett om et flertall av befolkningen har stemt for overgrepet. Det innebærer at det finnes visse friheter som er ukrenkelige, og visse grenser staten ikke får tråkke over, uansett hva 51 prosent sier.

annonse

Les også: Valgdirektoratet bedriver i praksis valgkamp for venstresiden

Viktige saker står på spill

Det finnes imidlertid en rekke ting man som velger kan være med på å avgjøre ved dette valget. Din stemme kan avgjøre om det blir mer eiendomsskatt der du bor, og om dine penger skal brukes på nakenkunst, «bymøbler» og elsykkelsubsidier, eller så kan din stemme bidra til at det i stedet kuttes i eiendomsskatten, at det gjøres en opprydning i din kommunes økonomi og at det investeres mer i en god eldreomsorg, og i fornuftig byutvikling og i samferdsel som er viktig for folk og næring.

annonse

Ditt valg

Du kan velge å støtte politikere som gir politiet skylden for kriminaliteten, og fratar dem virkemidler i kampen for folks trygghet, eller du kan stemme på politikere som støtter opp om og berømmer politiets viktige arbeid i utsatte områder.

Du kan velge om vi skal løse våre problemer ved hjelp av føleri og naivitet, eller om vi skal gjøre det med fakta og kunnskap.

Valget er ditt, og et valg bør du fatte. Brukt makten din og stem!

Godt valg, alle sammen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon