Butikker som selger DAB radioer har tjent godt på omleggingen. Skattebetalerne får som vanlig regningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– DAB er en katastrofe for Norge. Vi er blitt manipulert og lurt opp i stry.

annonse

Dette sier radioprodusent Leif Synnevåg til Nettavisen. Synnevåg har gjennom podcasten «Hvem slukket lyset på FM?» vært en kritiker av DAB i flere år. Han mener overgangen fra FM til DAB er en fiasko:

– Folk får ikke inn radio på hyttene sine. Ikke på veiene. Ikke engang på kjøkkenet! Slik var det aldri med FM. Vi har erstattet en velfungerende, utprøvd teknologi med en gammeldags digital teknologi fra 1986.

Les også: Tverrpolitisk støtte til FM-forlengelse

Medieflopp

Det har vært mange negative nyheter siden Norge slukket FM-nettet i 2017, som hittil eneste europeiske land. DAB-kanalene mister lyttere og Norge ligger på bunnen i radiolytting i Europa, inntektene faller. Kostnadene for skattebetalerne er på flere milliarder kroner. Samtidig snur andre land og viderefører FM.

– DAB er en teknologisk katastrofe og det er ingen grunn til å rope hurra. I europeisk kringkastningshistorie er DAB-overgangen i Norge den største mediefloppen noensinne, sier Synnevåg.

Synnevåg mener «dabianerne» lyver om lyttertall, og inkluderer lytting på FM i de totale tallene, mens lyttertallene for DAB-kanalene er elendige. Han vil at Riksrevisjonen bør inn og se på saken, noe som vil få «mange både i NRK og andre steder som vil skjelve i buksene».

– Innføringen av DAB er et teknologisk statskupp. DAB var ikke etterspurt av noen, bare pushet frem av NRK og Norkring. P4 diltet etter, sier han.

Fungerer ikke

I et debattinnlegg i VG 15. august skrev Synnevåg:

– DAB-skammen burde være en klamp om foten til en rekke norske politikere. Det Dabianske eksperimentet vil gå på trynet, og det er ingen vei tilbake. Stortinget snarest kreve at Riksrevisjonen kommer på banen.

DAB-teknologien fungerer ikke, og mangelen på signaler skaper irritasjon. Publikum vender seg bort fra DAB. Synnevåg vil derfor heller at FM skal frigis på lokalt og regionalt nivå.

– Vi trenger ikke regulere internett, så hvorfor skal vi da regulere FM? Best av alt: Det vil ikke koste staten én krone.

Han krever at politikerne lytter til folket, som har vendt ryggen til DAB:

– Det er på tide å frigjøre FM overalt. Det opp til publikum å velge hva og hvem de ønsker å lytte til.

– Leve radioen – leve FM!

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.