Russlands president Vladimir Putin avlegger stemme ved søndagens valg i Moskva. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Bare litt over 20 prosent av velgerne har avgitt stemme i lokalvalget i Russlands hovedstad Moskva søndag, ifølge tall fra valgkommisjonen.

I forkant av lokalvalget har det vært mye uro, men på selve valgdagen var situasjonen rolig i Moskva og andre byer.

I hele sommer har titusener demonstrert i den russiske hovedstaden i protest mot at uavhengige kandidater ble nektet å stille.

annonse

– Det er valgdag allerede. Det er ikke mye poeng i å protestere nå, sier 29 år gamle Svetlana, som har deltatt i mange av sommerens demonstrasjoner.

Hun sier at det kan godt være at demonstrantene strømmer ut i gatene igjen hvis det kommer fram anklager om storstilt fusk under valget.

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau sirkulerer det flere videoer på internett som viser enkelte velgere som helt åpent propper mange stemmesedler ned i urnene.

Populær eller ikke?

Valget blir i noen grad en prøve på hvor populær president Vladimir Putin er, selv om de mest kjente opposisjonskandidatene ikke fikk lov til å stille.

annonse

Putin selv avla stemme i et valglokale i Moskva. På spørsmål om det er nok mangfold mellom kandidatene, svarte han at det ikke er viktig.

– Hvor mange er ikke viktig. Det som teller, er kvaliteten, sa han i en kommentar som ble gjengitt på regjeringens nettside.

– Ødelegg monopolet

Opposisjonen ba velgerne straffe regjeringen og Putins parti Forente Russland ved å stemme på andre kandidater.

– Idag kjemper vi for å ødelegge monopolet til Forente Russland, sa opposisjonslederen Aleksej Navalnyj etter å ha avlagt stemme søndag.

Navalnyjs allierte er alle utelukket fra valgseddelen, så Navalnyj har foreslått at velgerne gir sin stemme til hvilken som helst kandidat, uansett hvilket parti de tilhører, som har størst sjanse til å slå offisielle kandidater. De fleste av dem er fra kommunistpartiet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon