Greta Thunberg Foto: REUTERS/Lisi Niesner
annonse

Den franske fysikeren François Gervais innleder sin bok om klimabedraget med historien om tenåringen Nongqawuse fra Xhosafolket i det sørlige Afrika, som i 1856 skal ha blitt fortalt av ånder at Xhosafolket måtte ødelegge sine avlinger og slakte alt kveg som var grunnlaget for deres velstand.

Da skulle deres døde krigere gjenoppstå og jage engelskmennene på havet. Hennes onkel, medisinmannen Mhlakaza, overtalte så høvdingen Sarhili til å beordre xhosaene til å slakte ned kveget. Da profetiene ikke ble oppfylt, brøt det ut hungersnød. Tvilerne fikk skylden. Tre fjerdedel av xhosaene døde og resten underkastet seg britene. Det engelskmennene ikke hadde klart på 50 år, ble oppnådd gjennom Nongqawuses profetier i løpet av et par år.

I likhet med Greta Thunberg påstod Nongqawuse at tiden er knapp, og at vi må kvitte oss med produksjonen som har skapt velstanden. En versjon av historien om xhosaene vil ha det til at det var medisinmannen Mhlakaza som influerte Nongqawuse. I Sverige fikk biodrivstofforkjemperen Bo Thorén idéen til skolestreiken for klimaet, og finansmannen Ingmar Rentzhog forstod raskt at Greta Thunberg kunne øke trafikken på nettstedet Wedonthavetime og dermed generere store annonseinntekter.

annonse

Les også: Greta Thunberg: Klimakampens Ayatollah

Historien viser oss at det finnes flust med kyniske mennesker som ser sitt snitt til å utnytte unge ubefestede sjeler som lett lar seg manipulere, til å tjene noen ekstra slanter. Under barnekorstogene i middelalderen skal noen av dem som hadde overlevd den strabasiøse ferden over Alpene, ha gått ombord på skip som skulle bringe dem til Det hellige land hvor de skulle omvende muslimene. De endte opp med å bli solgt som slaver i Nord-Afrika.

I Norge har en tjenestemann i UDI kunnet spe på inntekten sin ved å bruke indoktrinerte og lettlurte folk i sitt landsomfattende klimahylekor, støttet av kyniske politikere og journalister som i likhet med medisinmannen Mhlakaza ødelegger folkets livsgrunnlag.

Les også: Godt bemidlede gamlinger med klimaengasjement

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon