Ordensvakter på jobb i Söderhamn. De gjør jobben politiet burde ha gjort. Skjermdump SVT
annonse
annonse

I Söderhamn i Stockholm finner man ingen politipatruljer. Private ordensvakter sørger for ro og orden.

Dermed flyttes kostnadene forbundet med trygge gater i bykjernen over på kommunen, skriver statskanalen SVT.

Det er krise i politiet, det mangler 2500 politi i «ytre tjeneste». Men innbyggerne har fortsatt like stort behov for trygghet. Derfor tar desperate kommuner i bruk private aktører for å opprettholde en viss trygghet.

annonse

Et kontor med noen få politifolk er det eneste man finner i Söderhamn. Kommunepoliti Stefan Zäll innrømmer at situasjonen er kritisk:

– Det føles ikke bra. Det føles ikke som at vi er der vi vil være. Hele tanken med omorganiseringen var at vi skulle komme nærmere innbyggerne.

Dyrt for kommunene

annonse

I to år har kommunen betalt private ordensvakter. Tidligere kommunesjef Thomas Norgren sier til SVT:

– Det er politiets oppgave å sikre for tryggheten i sentrum. Men vi hadde problemer med å løse dette, og følte oss tvunget til å gjøre noe med situasjonen.

Løsningen koster kommunen to millioner svenske kroner hvert år. Stadig flere kommuner iverksetter lignende tiltak, siden politiet svikter sitt samfunnsoppdrag.

Tidligere var politiet til stede og sørget for sikkerheten i Stokholms undergrunnsbane, men i dag er de helt borte. Storstockholm lokaltrafik (SL) må selv sørge for passasjerenes trygghet. Kostnadene er høye.

– Problemet oppstår når rettsvesenet og politiet trekker seg ut, ikke bare midlertidig men varig, sier Kristoffer Tamson (M), styreformann i SL.

Han frykter Sverige kan bli et vektersamfunn, der kun de som har råd til det kan opprettholde lov og sikkerhet.

I 2017 forsøkte lokale myndigheter i Husby å leie inn sikkerhetsvakter for å patruljere sentrum, men de klarte ikke finne et vekterfirma som var villige til å ta oppdraget.

– Ingen våger å være vekter i Husby sentrum, sa Salam Kurda til Mitt i Stockholm. Han representerte de som driver forretninger i Husby, som i 2016 holdt butikkene stengt i protest mot bråket og utryggheten i området.

annonse

Les også: Sverige: Når utryggheten tar overhånd

Regjeringen skal bekjempe segregasjon

Husby, Rinkeby og Tensta er «utenforskapsområder» i Stockholm, av noen kalt no go-soner. Dette er områder hvor politiet helt eller delvis har mistet kontrollen.

Nå skal den svenske regjeringen satse 2,2 milliarder svenske kroner hvert år på å «bekjempe segregeringen». På regjeringens hjemmeside står det:

«Arbeidet mot segregering er høyt prioritert, og målet er å redusere ulikhetene i samfunnet, og skape et trygt Sverige som holder sammen.»

Likestillingsminister Åsa Lindhagen er ansvarlig statsråd.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon