Foto: Bruce Adams/ANL/REX

Sverige er etter flere tiårs masseinnvandring fra Afrika og Midtøsten rammet av en overgrepsbølge. Antallet voldtekter øker drastisk, ikke minst i Stockholm.

annonse

I løpet av fjoråret ble det anmeldt i gjennomsnitt fem voldtekter per dag i den svenske hovedstaden. Dette året later situasjonen til å forverres med en økning på 20 prosent under årets første halvdel, sammenlignet med samme periode i fjor. Dette rapporterer lokalavisen Mitt i Stockholm.

Under det første halvåret av 2018 ble det anmeldt 890 voldtekter i Stockholm. Under motsvarende periode i år ble det anmeldt hele 1060 voldtekter. I tillegg kommer 24 såkalte «uaktsomme voldtekter», en ny kategorisering innført med den omdiskuterte samtykkeloven som ble trådte i kraft i Sverige i 2018.

Regionale myndigheter ønsker å bekjempe voldtektsbølgen med «trygge bymiljøer» og overvåkningskameraer kollektivtrafikken. 

Les også: Sverige: Innvandrerungdom plager villdyr – spidder pinnsvin og bruker dem som fotball

Også kraftig økning nasjonalt

Da den offentlige etaten Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterte ny statistikk i sommer, kunne man konstatere at antallet voldtekter hadde økt med hele 14 prosent sammenlignet med den forrige perioden. De første seks i år ble det anmeldt 4070 voldtekter, hele 493 flere enn i samme periode i fjor. 

Antallet anmeldte voldtekter mot kvinner i alderen 18 eller eldre økte til 2300 tilfeller, med en økning på 20 prosent. Voldtekt mot menn økte enda mer, med hele 40 prosent på ett år. 

Leger slår alarm

I desember 2017 slo legene Maria Grundel, Pia Jakobsson Kruse og Anna Möller alarm om at stadig flere kvinner og jenter søker helsehjelp etter voldtekt. De understreket at økningen var størst blant jenter under 18 år.

På ett eneste år skjedde den en fordobling i antallet jenter under 18 som kom til Södersjukhusets voldtektsmottak.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.